Kruidenthee is een overkoepelende term voor diverse soorten theeën en kan van zichzelf dan ook geen echte theesoort genoemd worden. Allereerst is het productieproces van deze thee uniek, waarmee de soort zich onderscheid van andere theesoorten. Daarnaast zijn er interessante voordelen te behalen voor je gezondheid, heeft het een bijzondere oorsprong en zijn er heel veel verschillende soorten die onder deze categorie vallen.
Lees hier over alle interessante feitjes die jij moet weten over kruidenthee.
Wat is kruidenthee?
Kruidenthee kent een andere benaming, wat tisane is. Het heeft het label van thee wel gekregen, maar is geen echte thee. Dit komt doordat deze categorie van theesoorten niet van de beroemde theeplant, Camellia Sinensis, is gemaakt. Het bestaat, zoals zijn naam al verklapt, uit natuurlijke kruiden die rechtstreeks in warm water opgenomen worden. Als gevolg ontstaat er thee met de smaak van deze kruiden.
Belangrijkste soorten
Er zijn veel verschillende soorten kruidentheeën, met ieder zijn eigen karakteristieke eigenschap en smaak. Een aantal van deze soorten wordt echter het meest gebruikt.
1. Gemberthee
Deze eerste kruidentheesoort is gemaakt van gember. Dit product wordt steeds populairder vanwege zijn positieve effecten voor de gezondheid en de pittige smaak. De theesoort staat vooral bekend vanwege het verhelpen van misselijkheid en het verlichten van pijn door menstruatie. Ook zou het positief werken bij mensen die lijden aan diabetes.
2. Hibiscusthee
Een volgende populaire theesoort is hibiscusthee, dat wordt gemaakt van de trompetachtige bloemen ven een hibiscusplant. Zowel warm als koud is de theesoort goed te drinken en het heeft een unieke smaak. Daarnaast is hibiscus ook goed voor je lichaam door zijn antivirale werking, het verlagen van een (te) hoge bloeddruk en het verlagen van oxidatieve stress. Door deze effecten worden vervelende aandoeningen voorkomen of verlicht.
3. Kamillethee
Kamille staat bekend om zijn kalmerende effect en het zorgen voor een goede nachtrust. Dit is dan ook aangetoond in onderzoek. Daarnaast zou de theesoort, met een zachte smaak, positieve effecten hebben bij mensen met PMS en hoge bloedsuiker- of insulinewaarden.
4. Pepermuntthee
Massaal zijn we aan het drinken van muntthee geslagen, waarbij we het populaire drankje consumeren door middel van een beetje honing. Het is een fris drankje en ondersteunt tevens de spijsvertering. Het bevat ook veel antioxidanten en heeft antibacteriële, antivirale en kankerwerende eigenschappen. Van oudsher werd het drankje al gebruikt tegen klachten van de spijsvertering, gevoelens van misselijkheid, maagpijn en krampen.
5. Rooibosthee
Rooibos komt uit Zuid-Afrika en is al decennia lang een uiterst populair drankje. Het wordt gemaakt van de bladeren van de speciale rooibosplant en heeft een karakteristieke smaak. Het stimuleert de gezondheid van je botten, zorgt voor een afname in het risico op hartziekten en is werkzaam tegen allergieën.
Hoe wordt kruidenthee gemaakt?
Deze overkoepelende theesoort wordt op een andere manier geproduceerd dan andere soorten thee. Het kan van een verse, maar ook van een gedroogde plant gemaakt worden. Over het algemeen zijn er drie bekende manieren voor het produceren van kruidenthee.
- Aftreksel. Bij deze eerste methode wordt water gekookt met de desbetreffende kruiden erin voor een aantal minuten lang. Op deze manier komen de actieve bestandsdelen van het kruid vrij in het water en kunnen zo opgenomen worden. Bij een aftreksel worden vaak de bast, schors, wortels en zaden gebruikt van de plant.
- Infusie. Een tweede manier is het gieten van heet water over gedroogde kruiden. Dit moet vervolgens een aantal minuten intrekken en het is vergelijkbaar aan het maken van andere soorten thee. Een infusie wordt veelal gemaakt van de bladeren, bloemen, fruitpoeders, gedroogde bessen en andere delen van de plant die boven de grond groeien.
- Maceratie. Maceratie is de laatste methode, waarbij het kruid voor een aantal uur in koud water getrokken wordt.
Het grappige aan kruidenthee is ook dat iedere soort die onder deze categorie valt van een ander deel van de plant komt. Denk hierbij aan kruiden van de wortel, bloem, vrucht of het blad. Ook wordt voor iedere soort een andere plant gebruikt, in tegenstelling tot normale theesoorten die allemaal van de beroemde theeplant zijn gemaakt. Deze theesoorten zijn ook allemaal gemaakt van de bladeren van de plant, of de bladknoppen.
Zelf kruidenthee maken
Er zijn veel verschillende theesoorten die onder deze categorie vallen, maar over het algemeen kan een lekkere kop (infusie) kruidenthee geproduceerd worden door het volgende schema op te volgen:
- Zet eerst water op in een pannetje of in de waterkoker.
- Wanneer je een theepot wilt klaarmaken, is het verstandig deze eerst voor te verwarmen. Dit doe je door er heet water in te schenken, dit even te laten zitten en het vervolgens eruit te gieten. Zo blijft de thee ook langer warm.
- Voeg vervolgens de kruiden toe aan de theepot door middel van een theefilter. De hoeveelheid ligt aan je eigen voorkeur en de gewenste sterkte van de thee. Kruidenthee wordt niet bitter, waardoor je niet bang hoeft te zijn om te veel te gebruiken. Één theelepel per persoon is overigens meestal voldoende.
- Giet na het koken gelijk het water over de kruiden heen en dek de pot af met de deksel. De hoge temperatuur is belangrijk voor het op smaak brengen van de thee.
- Laat het geheel ongeveer vijf tot vijftien minuten intrekken voor het verwijderen van de kruiden.
- Geniet van jouw verse kruidenthee!
Waar komt kruidenthee oorspronkelijk vandaan?
Thee komt oorspronkelijk uit China, waar de bladeren van de beroemde theeplant, zoals hierboven al genoemd, gebruikt werden. Echter, kruidenthee heeft een andere productiewijze en wordt gemaakt van andere planten en producten. Al eeuwenlang wordt de theesoort gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige werking. Verrassend genoeg werd het concept van kruiden gebruiken in thee niet als eerst veel toegepast in het verre Oosten, maar in Europa met theesoorten als brandnetelthee, verveinethee en andere kruiden.
Europeanen gebruikten kruiden graag voor gezondheidsdoeleinden. Het is een aftreksel van heilzame producten uit de natuur die positieve effecten zouden hebben op je gezondheid. Het werd zowel in de voeding gebruikt als bij ziekte, zoals verkoudheden en griepjes. Het voordeel aan het maken van kruidenthee was ook dat er heel veel verschillende combinaties mogelijk waren, met ieder zijn eigen gezondheidseffect. Uiteraard hadden de Europeanen hun wijsheid rondom het gebruik van kruiden voor medicinale doeleinden ook van andere beschavingen overgenomen. Zo werd kruidengeneeskunde al gebruikt voor het bestrijden van kwaaltjes bij de Egyptenaren en daarnaast in China, Indië en Peru.
Wat doet kruidenthee voor je gezondheid?
Er zijn heel veel verschillende kruidentheeën op de markt gebracht met ieder zijn eigen rijtje aan heilzame effecten. Hieronder worden een aantal interessante voordelen verder uitgelicht.
Tegen misselijkheid
Allereerst werken kruiden, zoals gemberwortel, tegen misselijkheid door zijn werking als onstekingsremmer. Ook verkoudheden, gevoelens van vermoeidheid en problemen met de vertering worden hierdoor verholpen.
Angstremmer
Een tweede voordeel is het helpen tegen angstigheid. Hierdoor kan ontspanning en rust beter en meer gevonden worden.
Verlicht darmproblemen
Een overkoepelend positief effect van thee gemaakt van kruiden is zijn werking tegen klachten van het maag- en darmstelsel, zoals het prikkelbare darmsyndroom. Ook hierbij wordt misselijkheid verholpen, en daarnaast buikkrampen en een opgeblazen gevoel. Dit komt door bijvoorbeeld menthol, flavonoïden en tanine.
Slaapmiddel
Kruiden hebben slaap bevorderende eigenschappen en werken tegen depressie, hoofdpijn, prikkelbaarheid en een onregelmatige hartslag door de antioxidanten erin.
Diuretisch middel
Veel kruiden hebben tevens pijnstillende en ontstekingsremmende effecten, waardoor het als diureticum gebruikt kan worden. Dit zorgt er ook voor dat thee gemaakt van kruiden doeltreffend is bij de behandeling van prostaathypertrofie, oftewel een vergrote prostaat. Dat kruidenthee prostaatontsteking kan verhelpen, is te wijten aan de vele voedingsstoffen die erin zitten. Deze zijn namelijk belangrijk voor het tegengaan van prostaatzwellingen, waardoor het risico op een ontsteking wordt verminderd.