Hibiscus thee is een theesoort die gemaakt wordt van de hibiscus plant en zijn trompetachtige bladeren. Het is een feit dat hibiscus thee gezond is, maar daarnaast brengt het nog meer voordelen voor de gezondheid. Ook heeft de theesoort een interessante historie en kan hibiscus thee afvallen ondersteunen. Echter, er zijn ook nadelen aan het drinken van de theesoort, zeker voor bepaalde groepen aan theeliefhebbers. Tot slot is er een speciaal schema dat je kunt volgen om zelf hibiscus thee te maken.

Ben je klaar om Hibiscusthee aan te schaffen? Ikzelf gebruik de pure hibiscusthee van Thee.be en ben hier erg tevreden van. Prijs-kwaliteit absoluut top!

Wat moet jij echt allemaal weten over hibiscus thee?

Pure Hibiscus

Een klassieke hibiscusthee met volle hibiscusbladeren, voor een heerlijk lichtzurig dieprood kopje.
€4,95

Wat is hibiscus thee?

Deze theesoort behoort tot de categorie van kruidentheeën en wordt, zoals je al verwachtte, gemaakt van de hibiscus plant. De smaak van de thee kan omschreven worden als wat bitter en zuur met een vleugje zoetigheid, waardoor het lijkt op de smaak van cranberries. Ook kan de theesoort zowel warm als koud geserveerd worden, aangezien het in beide gevallen lekker smaakt. Er zijn veel soorten hibiscus door de variaties in locatie, waarbij het klimaat een grote rol spelen. De Hibiscus Sabdariffa wordt overigens het meest gebruikt voor het maken van de thee.

De thee van hibiscus wordt gemaakt door gedroogde delen van de plant te gebruiken. Vooral de gedroogde kelken geven de dieprode kleur aan de thee en worden dan ook veel gebruikt voor de thee. Aangezien hibiscus thee gemaakt is van de hibiscus plant is het niet gek dat hij onder de categorie kruidenthee valt. Deze categorie wordt namelijk gekarakteriseerd door het gebruik van kruiden, planten en specerijen buiten de de algemene theeplant, de Camellia Sinensis. Hibiscus als theesoort mag dan niet net zo populair zijn als groene of zwarte thee is, het is wel een steeds populairder wordende thee.

Waar komt hibiscus thee vandaan?

hibiscustheeVeel mensen kennen de prachtige bloemen van de hibiscus wel, welke de vorm hebben aangenomen van een trompet, lekker ruiken en een mooie kleur hebben. Dit zorgt ervoor dat veel mensen de plantensoort in huis of in de tuin hebben staan. Echter, waar komt het vandaan? Oorspronkelijk komt de plantensoort uit Noord-Afrika en Zuidoost-Azië. Tegenwoordig groeit het nog veel in (sub)tropische klimaten. Rond het Middellandse zeegebied groeide de plant veel en kon niet over het hoofd gezien worden. Vanwege het uiterlijk van de plant werd het een symbool voor het opfleuren van tuintjes, huizen en om te geven aan anderen.

Al snel verspreidde de plant zich ook naar Europa, om dezelfde reden. Het werd voor diverse doeleinden gemaakt. Men gebruikten het vanwege zijn lekkere geur, maar ook als extract in eten. Ook vandaag de dag wordt het voor veel doeleinden gebruikt naast het gebruik van hibiscus in thee. Zo is de bloemkelk ideaal voor het aan de kook brengen van water. Tevens wordt hibiscus gebruikt als kleurstof en smaakmaker en voor in shampoo en andere cosmetica producten.

Pure Hibiscus

Een klassieke hibiscusthee met volle hibiscusbladeren, voor een heerlijk lichtzurig dieprood kopje.
€4,95

Hoe kun je het beste hibiscus thee maken?

Er zijn veel soorten theezakjes te vinden waarmee je een lekker kopje hibiscus thee kunt zetten, sommigen zelfs in combinatie met andere lekkere smaken. Echter, een verse kop van deze theesoort neemt iets meer tijd in beslag, maar dan heb je wat. Je kunt hiervoor de volgende stappen opvolgen:

  • Zorg er eerst voor dat je twee kopjes aan verse hibiscus bloemen of een half kopje aan gedroogde bloemen in huis hebt. Daarnaast heb je nog water, honing en limoensap nodig.
  • Wanneer je verse bloemen gebruikt, moet je eerst de kelk, wat het groene deel is aan de basis van de bloem, verwijderen. De stamper kan ook verwijderd worden, wat het dunne draad is dat in het midden van de bloem loopt en waaraan stuifmeel zit.
  • Wanneer je gedroogde bloemen gebruikt is dit uiteraard niet nodig.
  • Breng in een pan of waterkoker water aan de kook. Stop ondertussen de bloemen in een theepot.
  • Zodra het water kookt, kun je het direct toevoegen aan de (gedroogde) bloemen in de theepot.
  • Voeg vervolgens nog andere kruiden toe naar smaak, zoals citroengras.
  • Laat het geheel voor ongeveer vijftien tot twintig minuten trekken.
  • Haal de bloemen er vervolgens uit en voeg honing of limoensap toe.
  • Voor het beste resultaat kun je de thee nog zeven.
  • Tot slot kan de thee warm en koud bewaard worden, zoals in de vorm van ijsthee in de zomer. Geniet van jouw verse hibiscus (ijs)thee! Je kan hibiscusthee trouwens ook als cold brew thee zetten.

Pure Hibiscus

Een klassieke hibiscusthee met volle hibiscusbladeren, voor een heerlijk lichtzurig dieprood kopje.
€4,95

hibiscus thee voordelen

Waarom is hibiscus thee goed voor je?

Hibiscus thee heeft een aantal aantrekkelijke voordelen voor de gezondheid. Deze zullen hieronder verder worden uitgelicht.

1. Bevordert gewichtsverlies

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat hibiscus thee gewichtsverlies bevordert en daardoor ook bescherming biedt tegen obesitas. Het lichaamsgewicht neemt niet alleen af, ook de BMI, hoeveelheid lichaamsvet en heupomvang worden erdoor verminderd.

2. Bestrijdt bacteriën

Ten tweede wordt de werking van bacteriën en ander micro-organismen geremd door de antibacteriële werking. Deze organismen kunnen allerlei infecties veroorzaken, zoals bronchitis, longontstekingen en infecties in de urinewegen. Ook de bekende bacterie E. coli kan tegengegaan worden, welke diarree, kramp en winderigheid kan veroorzaken.

3. Bevat kanker voorkomende stoffen

Hibiscus thee bevat polyfenolen, wat stoffen zijn die kanker werende eigenschappen hebben. De theesoort zou bijvoorbeeld de celgroei vertragen en verspreiding voorkomen.

4. Boordevol antioxidanten

Wat ook onder de hibiscus thee voordelen valt, is dat het rijk is aan antioxidanten. Deze helpen de bestrijding van vrije radicalen, welke weer schadelijke effecten kunnen veroorzaken in het lichaam.

4. Stimulerend voor de lever

Je lever is een essentieel orgaan met vele functies in het lichaam. Ook hier heeft hibiscus een effect op, welke zijn functioneren kan verbeteren en efficiënter kan maken. Zo wordt ook leververvetting tegengegaan of voorkomen, waardoor de kans op leverfalen verlaagd wordt.

5. Verlaagt de bloeddruk

Een ander belangrijk voordeel is het verlagen van de bloeddruk, waardoor constante spanning op het hart wordt voorkomen. Hierdoor verlaagt ook het risico op het ontwikkelen van hartziekten. Dit gebeurt door het verlagen van zowel de diastolische als systolische bloeddruk.

6. Verlaagt de bloedvetwaarden

Tot slot kan hibiscus ook de bloedvetwaarden verlagen, wat eveneens een oorzaak is van ziekten aan het hart. Dit komt doordat de thee de ontwikkeling van goed cholesterol, de HDL-variant, stimuleert en de ontwikkeling van slecht cholesterol, de LDL-variant, remt. Meer informatie hierover kan je hier terugvinden.

Pure Hibiscus

Een klassieke hibiscusthee met volle hibiscusbladeren, voor een heerlijk lichtzurig dieprood kopje.
€4,95

hibiscus thee nadelen

Op welke manier kan hibiscus thee bijwerkingen hebben?

De theesoort mag dan wel veel voordelen hebben, het kan niet ontbreken dat hibiscus thee nadelen heeft.

1. Verhogen van hormoonniveaus

Het drinken van hibiscus thee is ten eerste in verband gebracht met het verhogen van de hormonen testosteron en oestrogeen in het bloed. Dit zorgt ervoor dat zwangere vrouwen wordt afgeraden de thee te drinken evenals vrouwen die borstvoeding geven aan hun baby. Dit kan namelijk de textuur van de melk veranderen en invloed hebben op de ontwikkeling van ongeboren baby’s. Ook baby’s zelf en jonge kinderen kunnen beter een alternatief drinken.

2. Leverschade bij te hoge dosis

De theesoort mag de lever wel stimuleren in zijn functioneren, het kan bij te grote hoeveelheden ook schade aan dit orgaan aanbrengen. Daarnaast kan het zorgen voor diarree en andere soorten ongeregeldheden.

3. Tegenstrijdig met medicijnen

Net zoals andere soorten theeën kan die van hibiscus tegenstrijdig werken met medicijnen. Het zou bijvoorbeeld niet veilig zijn om te drinken voor mensen die chloroquine nemen. Dit is een medicijn tegen malaria. Het zou de werking van bepaalde medicijnen in het lichaam verlagen.

4. Tegenstrijdig met diabetes

Mensen die lijden aan diabetes of medicijnen nemen tegen een hoge bloeddruk moeten ook goed hun bloedsuiker- en bloeddrukniveau in de gaten houden. Het kan deze niveaus namelijk verlagen.

Maar maak je geen zorgen, af en toe een kopje hibiscus thee kan echt geen kwaad.

Pure Hibiscus

Een klassieke hibiscusthee met volle hibiscusbladeren, voor een heerlijk lichtzurig dieprood kopje.
€4,95