Munt, met zijn unieke en gewaardeerde aroma, is een medicinale, gastronomische en cosmetische schat. Het infuseren van deze plant is een snelle en verfrissende manier om de algemene gezondheid te verbeteren. De werking op het spijsverteringsstelsel is opmerkelijk, net zoals dat bij saliethee bijvoorbeeld is, maar dat is niet het enige voordeel dat deze thee ons biedt.

Er zijn verschillende soorten munt. Hoewel ze allemaal spijsverteringseigenschappen gemeen hebben, heeft elke soort zijn eigen kwaliteiten. Hieronder zullen we het hebben over enkele van de voordelen van muntthee en de belangrijkste varianten ervan. Bekijk ze!

1. Pepermunt

Mentha piperita, die tot 80 cm hoog kan worden, heeft tegenoverstaande, elliptische bladeren en kleine roze bloemen die gegroepeerd zijn in bolvormige bloeiwijzen. Hij wordt aangeplant in kwekerijen en tuinen en verschijnt heel af en toe subspontaan. Het wordt beschouwd als digestief, carminatief, pijnstillend, antiseptisch, slijmoplossend, slijmoplossend, choleretisch en hypocholesterolemisch. Het wordt het meest gebruikt door kruidendokters en in cosmetica.

Indicaties: Het is bedoeld ter verlichting van zwaar gevoel in de maag, spasmen van het maag-darmkanaal, winderigheid, slechte smaak in de mond, aandoeningen van de luchtwegen, krampachtige ongemakken bij de menstruatie, vermoeidheid, zwakte door herstel, mond- en oogontstekingen, kiespijn en migraine. Uitwendig wordt het gebruikt bij gewrichts- en spierpijn, bij krampen, zenuwpijnen, bulten, wonden, eczeem en netelroos.

Pure Peppermint

Immer populair op ieder moment van de dag! Deze pepermuntthee staat bekend voor z'n frisse toets en vormt ook een heel goede afterdinner. Hoewel iedereen munt kent is niet altijd geweten dat er heel veel verschillende soorten zijn. Meer nog, we hebben ondertussen al weet van meer dan 7500...
€4,75

2. Spicata munt

Mentha spicata is een zeer aromatisch overblijvend kruid, met een zoete, doordringende en verfrissende geur, dat hoogten bereikt variërend van 0,4 tot 1,30 m. De bladeren zijn enkelvoudig, heldergroen van kleur en de bloemen zijn meestal wit, maar kunnen ook lichtroze of lila zijn. Oorspronkelijk uit Europa en het Middellandse-Zeegebied, is een soort die over de hele wereld bekend en gecultiveerd is om zijn onmiskenbare aroma en opvallende smaak, en wordt gebruikt in dranken, in zoete en hartige culinaire bereidingen, en in cosmetica.

Indicaties: Het wordt gebruikt om de spijsvertering te bevorderen en de eetlust op te wekken. Zijn geneeskrachtige eigenschappen, die worden toegeschreven aan de farmacologische werking van zijn etherische oliën, maken het ook tot een roemruchte bekendheid in de traditionele geneeskunde, die al sinds de oudheid wordt gebruikt.

Deze muntsoort is ook de munt die gebruikt wordt in de populaire Nana Muntthee – één van de meest populaire munttheesoorten ter wereld!

Nana Muntthee

Deze specifieke muntsoort staat bekend voor zijn mentholgehalte en is de munt die gebruikt wordt om de traditionele Marokkaanse muntthee mee te zetten, ook wel 'nah-nah' genoemd.
€5,19

3. Mentha pulegium

Mentha pulegium wordt gebruikt om een klassieke digestieve thee te bereiden. Het is een zeer aromatische vertakte plant met eironde bladeren en kleine lila bloemen. Het wordt beschouwd als digestief, krampstillend, windafdrijvend en antiseptisch.

Indicaties: wordt gebruikt om de eetlust te stimuleren en de spijsvertering te verbeteren. Het is ook werkzaam tegen winderigheid en spasmen in het maag-darmkanaal. Het is geïndiceerd bij hoofdpijn, milde leveraandoeningen en ter voorkoming van galstenen.

4. Watermunt

Mentha aquatica heeft ovale, behaarde bladeren en lila bloemen, gegroepeerd in bolvormige bloeiwijzen. Het is stimulerend, spijsverteringsbevorderend, carminatief, adstringerend en heeft sterke antioxiderende eigenschappen.

Indicaties: Het wordt net als piperita gebruikt, hoewel het effect milder is, om diarree, malaise en winderigheid te verlichten. Het is ook bedoeld om de menstruatievloeiing te reguleren en, bij uitwendig gebruik, op kleine wondjes en orale bloedingen.

Verbazingwekkende voordelen van muntthee

Vermindert koorts

Muntthee is niet alleen erg lekker, het heeft ook veel eigenschappen die ons lichaam helpen beter te functioneren. Dus, probeer deze thee in je dieet op te nemen. Het koele effect van menthol, het hoofdbestanddeel van deze thee, veroorzaakt uitwendig zweten, waardoor het lichaam inwendig afkoelt. In wezen stopt dit de koorts en kan het de ontsteking en de daarmee gepaard gaande problemen verminderen.

Immuunsysteem

Muntthee kan, dankzij zijn antibacteriële eigenschappen, ons lichaam tegen ziekten beschermen. Naast menthol bevat deze thee elementen van vitamine B, kalium, antioxidanten en calcium, die de opname van voedingsstoffen uit het lichaam kunnen bevorderen om ziekten te bestrijden.

muntthee soortenGezondheid van de spijsvertering

Samenvattend: munt wordt al duizenden jaren gebruikt om een groot aantal maag- en darmproblemen op te lossen. Daarom is het vandaag nog steeds in opmars. Deze heerlijke drank wordt beschouwd als een krachtig windafdrijvend middel, wat betekent dat het helpt gas te verplaatsen dat zich in het lichaam ophoopt en een opgeblazen gevoel, krampen en maagongemakken veroorzaakt.

Muntthee stimuleert ook de galstroom om de spijsvertering sneller en efficiënter te laten verlopen, wat een gezonde stoelgang bevordert. Behalve windafdrijvend is het ook pijnstillend, omdat het de pijn vermindert die gepaard gaat met krampen, buikkramp en indigestie.

Stressniveaus

Het natuurlijke kalmerende en krampstillende karakter van menthol maakt het zeer goed voor het verlichten van mentale spanning. Zo kan het, dankzij zijn ontstekingsremmende eigenschappen, de bloeddruk en de lichaamstemperatuur verlagen, waardoor we ons kunnen ontspannen.