Iedere theeliefhebber heeft een mooie theepot nodig, maar hoe kies je de juiste theepot uit? Er zijn verschillende theepotten, ieder met eigen voor- en nadelen. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een theepot en worden vier soorten theepotten toegelicht: porseleinen theepotten, glazen theepotten, dubbelwandige theepotten en theepotten met filter of pers.

Waar je op moet letten bij het kiezen van een theepot

Bij het kopen van een theepot zijn er verschillende aspecten waar je op let. Een belangrijke overweging is het materiaal van de theepot, omdat ieder materiaal andere eigenschappen heeft en geschikt is voor verschillende soorten thee. Uiteraard let je op het formaat van de theepot, zodat je een model kiest waar voldoende thee in past. Let erop of de theepot de thee wel of niet warm houdt, hoe het handvat van de theepot is en of de theepot een filter bevat. Je let tevens op het ontwerp en de prijs van de theepot om een goede keuze te maken.

Porseleinen theepotten

Bij een klassieke theepot denk je misschien wel aan een porseleinen theepot. Theepotten van porselein kunnen voor diverse theesoorten gebruikt worden en geven geen smaak of geur af. Hierdoor kun je verschillende theesoorten in dezelfde pot bereiden. Porseleinen theepotten zijn er met allerlei ontwerpen, waardoor je makkelijk een ontwerp kiest dat je aanspreekt. De potten hebben een stevig handvat en zijn makkelijk om mee te schenken. Een nadeel van porselein is dat het de warmte niet goed vasthoudt. Deze theepot is met name geschikt om thee te zetten voor een gezelschap en deze direct in te schenken. Zo niet, zal je de thee warm moeten houden op een stoofje.

glazen theepottenGlazen theepotten

Een glazen theepot heeft een simpele uitstraling en zorgt ervoor dat je de mooie kleur van de vers gezette thee kunt zien. Glas houdt geen geuren of smaken vast en hierdoor kun je de theepot voor diverse theesoorten gebruiken. Nog een voordeel: je ziet altijd precies hoeveel thee er nog in de pot zit. Ook is de glazen theepot makkelijk schoon te houden en zie je makkelijk of de pot goed schoon is of niet. Nadelen van glazen theepotten zijn dat ze relatief makkelijk breken bij een val of stoot en dat ze de warmte niet goed vasthouden. Je zult dus een stoofje moeten gebruiken voor een glazen theepot.

Dubbelwandige theepotten

Theepotten zijn dubbelwandig te koop en deze modellen zijn te vergelijken met een thermoskan. Er wordt isolerend materiaal gebruikt, bijvoorbeeld roestvrijstaal, waardoor de warmte beter vastgehouden wordt. In combinatie met het dubbelwandige systeem zorgt dit ervoor dat de thee lange tijd warm blijft en je uren na het zetten nog heerlijk warme thee drinkt. Dubbelwandige theepotten zijn vaak iets lastiger om schoon te maken en kunnen geur en smaak vasthouden. Daarom kun je het beste één theepot voor één smaak gebruiken. Ook hebben dubbelwandige theepotten vaak minder variatie als het op het ontwerp aankomt.

Theepotten met pers of filter

Een theepot met pers of met filter is een theepot die ook geschikt is voor losse thee. In een theepot met pers mix je de losse thee met het hete water. Zodra de thee de juiste kleur en sterkte heeft, duw je de pers naar beneden, waardoor de losse theebladeren niet meer in het water zwemmen. Zo wordt de thee niet sterker en heb je geen last van de bladeren. Een theepot met een ingebouwd filter maakt het makkelijk om thee te zetten met losse thee. Je hebt geen losse zeef meer nodig en haalt het filter uit de pot zodra de thee op sterkte is. De zeef voorkomt losse stukje in je thee.