Houd jij van thee? Ongetwijfeld, anders was je niet op deze blog! Dan moet je zeker kennis maken met kukicha. Kukicha is een speciale theesoort die gemaakt wordt van de twijgen en stelen van de theeplant. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over kukicha, van de smaak tot de gezondheidsvoordelen.

Wat is kukicha?

Kukicha is een Japanse groene thee die gemaakt wordt van de takken en stelen van de theeplant. De naam kukicha betekent letterlijk “stengelthee”. De meeste thee wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant, maar bij kukicha worden de takken en stelen gebruikt. Deze worden na de pluk gescheiden van de bladeren en geroosterd voordat ze verwerkt worden tot thee.

Kukicha thee kopen - Twijgjesthee - Thee.be

Een unieke groene thee uit Japan waarbij de steeltjes van de theebladeren gebruikt worden in plaats van de bladeren, de “kuki” genaamd.
€6,49

kukicha thee losSmaak van kukicha

Kukicha heeft een milde, zoete smaak en een licht nootachtig aroma. De thee is lichtgroen van kleur en heeft een verfrissende smaak. Kukicha bevat minder cafeïne dan andere theesoorten, waardoor het ook geschikt is om ’s avonds te drinken.

Gezondheidsvoordelen van kukicha

Naast de lekkere smaak heeft kukicha ook een aantal gezondheidsvoordelen. Zo bevat de thee verschillende antioxidanten, waaronder catechines en vitamine C. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen en kunnen helpen bij het voorkomen van ziektes.

Daarnaast bevat kukicha ook L-theanine, een aminozuur dat de hersenfunctie kan verbeteren en stress kan verminderen. L-theanine kan ook helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verminderen van angstgevoelens.

Hoe zet je kukicha thee?

Kukicha kan op verschillende manieren gezet worden, afhankelijk van je eigen voorkeur. Je kunt de thee zetten met heet water van ongeveer 70-80 graden Celsius. Laat de thee 1-2 minuten trekken voor een milde smaak, of 3-5 minuten voor een sterkere smaak. Je kunt ook koude kukicha bereiden door de thee in koud water te laten trekken en te serveren met ijs.

Waar koop je kukicha?

Kukicha is steeds makkelijker verkrijgbaar in België. Je kunt het onder andere online bestellen, bijvoorbeeld bij theewinkels of op speciale theewebsites. Daarnaast kun je kukicha ook vinden in sommige theewinkels en natuurvoedingswinkels. Let er wel op dat de kwaliteit kan verschillen tussen verschillende merken. Hieronder kan je mijn favoriete Kukicha terugvinden die ik koop bij Thee.be.

Kukicha thee kopen - Twijgjesthee - Thee.be

Een unieke groene thee uit Japan waarbij de steeltjes van de theebladeren gebruikt worden in plaats van de bladeren, de “kuki” genaamd.
€6,49

Kukicha is een bijzondere en lekkere theesoort die gemaakt wordt van de takken en stelen van de theeplant. Het heeft een milde, zoete smaak en bevat verschillende gezondheidsvoordelen. Kukicha is makkelijk te zetten en steeds beter verkrijgbaar in België. Als thee liefhebber moet je deze bijzondere theesoort zeker eens proberen!