Groene thee is wellicht wel de bekendste theesoort die er bestaat en is over de jaren heen gegroeid tot een categorie met veel verschillende combinaties die jouw smaakpapillen verrassen. Het concept van thee bestaat al heel lang en dit gaat gepaard met de ontwikkeling van de groene theevariant. Daarnaast is er veel te vertellen over de gezondheidsvoordelen en de beste manier om het te consumeren. Bovenal, wat verstaan we onder groene thee?

Wat moet jij weten over deze thee?

Wat is groene thee?

Elke thee wordt gemaakt van dezelfde plant, of het nu gaat om groene, zwarte, witte, gele of rode thee. Deze plant heet de Camellia Sinensis. De bladeren van worden geplukt op de vele theeplantages, waarna ze zorgvuldig worden gedroogd. Tijdens dit proces treedt er fermentatie op en de mate van dit biochemische proces bepaalt de soort thee die er geproduceerd wordt. Bij de productie van de groene theesoort worden de bladeren niet gefermenteerd. Dit zorgt ervoor dat de oorspronkelijke lichtgroene kleur behouden blijft van het blad.

De kleur is uiteraard waar de thee zijn naam aan heeft te danken en na het trekken van groene theeblaadjes in heet water, zal er ook een lichtgroene en soms wat gelige kleur te zien zijn. De theebladeren worden niet gefermenteerd, maar na het oogsten wel behandeld met stoom. Dit zorgt er naast het behoud van de kleur voor dat ook de oorspronkelijke smaak in de thee is te herkennen.

Groene Thee SenchaNa het stoomproces worden de bladeren van de theeplant opgerold en gedroogd. Dit kan op verschillende manier uitgevoerd worden, waardoor ook diverse groene theesoorten ontstaan.

De smaak van groene thee

Veel mensen vinden groene theeën een lekkere theesoort, waarvan je kunt blijven drinken. Dit komt door de toegankelijkheid van de smaak, waar je gelijk gewend aan kunt raken en die door veel mensen gelijk lekker gevonden wordt. Het zorgvuldige droogproces van deze theesoort zorgt voor het behoud van een milde smaak. Daarnaast heeft de thee een fris karakter en vormt het een goede dorstlesser. Wanneer je de theesoort consumeert, zonder het gebruik van melk of suiker, bevat het overigens nul calorieën, wat het een verantwoord alternatief maakt.

€4,49
Bekijk
€8,95
Bekijk
€13,95
Bekijk
€6,49
Bekijk
€6,50
Bekijk
€8,29
Bekijk

Hoe kun je groene thee het beste drinken?

Groene thee kan bij een onjuiste bereiding een bittere smaak krijgen, waardoor het minder lekker is en zijn kwaliteit enigszins verliest. Dit kun je voorkomen door het volgende schema op te volgen van het zetten van deze populaire theesoort.

  1. Allereerst moet je bepalen hoeveel van de thee je wilt maken. Je kunt één theelepel, van ongeveer vijf gram verse groene theeblaadjes of -parels, aanhouden per 250 milliliter water. Dit is genoeg voor één kopje thee.
  2. Doe de verse thee in een zeefje of theefilter en zet deze in je theekop- of pot.
  3. Vul de waterkoker of pan met water. In een pan kun je het water verhitten tot een temperatuur van ongeveer 80 graden Celsius, wat net voor het koken van het water is. Bij een waterkoker moet het water na het koken eerst afkoelen. Ook zijn er speciale theekokers beschikbaar, waarbij je zelf in staat bent de temperatuur aan te passen.
  4. Giet de juiste temperatuur water over de thee heen.
  5. Laat het geheel ongeveer twee tot drie minuten intrekken. Doe dit vooral niet langer, ook dan kan er een bittere smaak ontstaan.
  6. Haal de theeblaadjes uit de mok en geniet van jouw kopje groene thee.

Kopje groene theeWaar ligt de oorsprong van groene thee?

Oorspronkelijk komt deze theesoort uit China en het is de oudste theesoort die er bestaat. In China zijn er verschillende provincies waar thee wordt verbouwd. Één van deze provincies is Anhui, wat in het oosten van China ligt en een erg klein gebied is. Het terrein in dit gebied varieert sterk, aangezien er vlakke stukken zijn, maar ook delen met bergen.

Een andere Chinese provincie en productieplaats van een groene theesoort is het in het zuidoosten en aan de kust gelegen Fujian. Deze plaats is erg bekend in de theewereld en één van de oudste productieplaatsen van thee in China. Volgens bepaalde bronnen wordt in deze provincie al 1600 jaar thee gemaakt. Er worden dan ook wel vier verschillende soorten thee verbouwd, namelijk, groene, Oolong, witte en zwarte thee.

De perfecte ligging van theeplantages

De meeste theeplantages gedijen het beste aan de kust of in de bergen, wat ook van belang is voor de aroma’s van theeën. Theeplantages die op grote hoogte liggen, ook wel aangeduid met highgrow, zijn vaak de beste en duurste theesoorten. Ook liggen deze gebieden vaak dicht bij de zee, waardoor er veel vocht in de lucht is.

Tegenwoordig worden ook in heel veel andere landen op de wereld groene theesoorten geproduceerd, maar van oudsher komt het fenomeen uit China.

Welke gezondheidsvoordelen veroorzaakt groene thee?

Groene thee brengt vele voordelen voor je gezondheid, welke hieronder zullen worden uitgelicht.

1. Bescherming door antioxidanten

Groene TheeEen eerste voordeel wordt geboden door antioxidanten, die het lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen. Dit worden ook wel vrije radicalen genoemd, die weefsels, cellen en DNA kunnen aantasten. Hierdoor kunnen ze vervelende gevolgen hebben, zoals de ontwikkeling van kanker. Ook zorgen vrije radicalen voor een snellere veroudering. Doordat groene thee veel antioxidanten bevat, kunnen ze vrije radicalen onschadelijk maken en zowel het verouderingsproces tegengaan als de natuurlijke afweer stimuleren.

De grote hoeveelheid van antioxidanten in groene thee maken vrije radicalen onschadelijk. Door groene thee te drinken wordt veroudering tegengegaan en kun je bijdragen aan de afweer tegen bepaalde soorten van kanker. De antioxidanten zorgen er namelijk voor dat de huid minder snel veroudert, waarbij de ontwikkeling van pigmentvlekken en rimpels wordt vertraagd.

2. Stimuleert de bloedvaten en het hart

Door de theesoort wordt het risico verlaagd op ophoping van LDL-cholesterol, wat de slechte cholesterol-variant is. Het drinken van groene thee zorgt ervoor dat je wel 31 procent minder kans hebt op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

3. Verminderde kans op beroertes

Ook wordt de kans op het krijgen van een beroerte verminderd door het drinken van de thee. Dit is één van de grootste doodsoorzaken die er op dit moment bestaat.

4. Verminderde gevoelens van stress en vermoeidheid

Je zult minder snel oververmoeid raken door stress. Dit komt voor een groot deel door de cafeïne die de thee bevat.

5. Antibacteriële werking

Groene thee heeft ook een antibacteriële werking, wat betekent dat je door het drinken ervan minder snel gaatjes zult oplopen. Dit aspect zorgt daarnaast ook voor het verlichten van de symptomen van artritis, wat een ontsteking van de gewrichten is, en het verminderen van huidproblemen. Bij dit laatste worden bacteriële infecties, die bijvoorbeeld acne veroorzaken, bestreden.

6. Goed voor je hersenen

De theesoort is werkzaam tegen Alzheimer en Parkinson, wat de meest voorkomende hersenziektes zijn. Dit komt doordat het het geheugen ondersteunt.

7. Verminderde kans op diabetes type 2

De kans op het krijgen van suikerziekte wordt aanzienlijk verlaagd, door het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel. Daarnaast verhoogt de theesoort de gevoeligheid voor insuline. Dit draagt ook bij aan het afvalproces, waarbij wel vier procent meer energie wordt verbrand.

€4,49
Bekijk
€8,95
Bekijk
€13,95
Bekijk
€6,49
Bekijk
€6,50
Bekijk
€8,29
Bekijk