De edele theedrank bestaat al meer dan 5000 jaar en of je nu de voorkeur geeft aan groene thee, earl grey of een ouderwets kopje gewone zwarte thee, een rondleiding op een theeplantage en in een theefabriek is een geweldige ervaring. Zie met eigen ogen hoe thee eigenlijk wordt verbouwd, geoogst en geconsumeerd; van de weelderige groene theeplantages tot de uitgebreide theedrink ceremonies die even oud zijn als de drank zelf.

Thee werd zo’n 5000 jaar geleden in China bij toeval ontdekt. Theeplanten komen oorspronkelijk uit Zuid- en Oost-Azië en de drank werd in de 16e eeuw via het Portugese koloniale bewind in Europa geïntroduceerd. Tegenwoordig is China de grootste theeproducent ter wereld, met een productie van 1,5 miljoen ton vorig jaar. Na China zijn India en Sri Lanka de landen met de mooiste theeplantages.

Theeland: China

Al meer dan 5000 jaar zijn de Chinezen toegewijde liefhebbers van thee, zelfs de keizers hadden speciale theekopjes en er werd gezegd dat ze die altijd bij de hand hadden. Reizigers kunnen genieten van verbazingwekkende theemonsters uit alle oude theeproducerende regio’s, zoals Anhui, Zhejiang en Fujian, die gespecialiseerd zijn in Oolong thee, een bijzondere favoriet van de Chinezen.

theeplantages ontdekkenZwarte thee wordt verbouwd in de provincies Yunnan, Hunan en Sichuan en heeft een kenmerkende milde rokerige smaak, hoewel de Chinezen eigenlijk geen zwarte thee drinken, maar de voorkeur geven aan Oolong. Specialistische theesoorten uit China zijn onder meer de jasmijn-, rozen- en lychee-dranken die worden gemaakt door de bloesems te stomen.

Combineer een rondreis op een theeplantage in China met een bezoek aan een van China’s vele beroemde toeristische trekpleisters, zoals de Chinese Muur, de Tempel van de Hemel en het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing, de oude Terracottakrijgers van Xian en de Bund en de Oriental Pearl tv-toren van Shanghai.

Theeland: India

Sommige van de best smakende theesoorten ter wereld komen naar verluidt uit India en zeker de namen rollen van de tong: Darjeeling, Assam en Nilgiri. Maak een betoverende tocht die reizigers meeneemt op een fascinerende reis door de geschiedenis van de thee en hoe belangrijk deze is in de Indiase cultuur. Zie hoe de lokale bevolking, met manden op hun rug gebonden, de theevelden bewerken en de perfecte blaadjes plukken voor het meest geurige kopje.

theelanden theeveldenBezoek de beroemde Mancotta Tea Estate, die bekendheid heeft verworven voor zijn orthodoxe theesoort. Wie aan een rondleiding deelneemt, kan kiezen voor een overnachting in een theebungalow op het terrein van de plantage.

Assam thee wordt verbouwd op een hoog plateau in Noord-India dat aan de Brahmaputra-rivier ligt en het grootste theeteeltgebied ter wereld is. De eerste oogst elk jaar in februari is fris, geurig en bloemig. De meest gewaardeerde oogst is de tweede, die meer gekruid en moutig is.

Darjeeling-thee wordt verbouwd in het noordoosten van India op de zuidelijke hellingen van de Himalaya, te midden van een prachtig landschap.   De beste Darjeeling-melanges zijn afkomstig van de hoogstgelegen plantages, die op een hoogte van zo’n 800-2000 meter worden geteeld.

De Nilgiri en Zuid-India zijn ook theeproducenten die gebruikmaken van de heuvelachtige hooglanden in de provincies Karnataka, Kerala en Tamil Nadu. Hier wordt thee verbouwd op hoogtes van 800 tot 2000 meter. Andere theeproducerende regio’s in India zijn Dooars, Kangra, Terai, Goa en Sikkim.

Combineer je reis hier met een bezoek aan enkele van de historisch belangrijke plaatsen in de cultuur van India. De grond waar Mahatma Gandhi werd gecremeerd is een heilige plaats en toeristen krijgen de kans deze plaats te bezoeken. Leer hoe de Indiërs de Crush, Tear and Curl-methode gebruiken om hun thee te oogsten en te verwerken. Maak een vredige rit te paard door de prachtige theetuinen en zie de schoonheid die deze streek zo boeit. In een land van grote diversiteit, zie je enkele van ’s werelds mooiste sites en nip je aan enkele van de beste theesoorten ooit gemaakt. Deze tour is een tour van je leven en mag je niet missen.

Theeland: Sri Lanka

mooie theelanden plantagesEen van ’s werelds grootste thee-exporteurs is Sri Lanka dat een geweldige bestemming is om deel te nemen aan een fascinerende thee tour. De belangrijkste theeproducerende regio’s in Ceylon, ook wel Sri Lanka genoemd, zijn geconcentreerd in de zuidelijke hooglanden van Galle, Ratnapura, Kandy, Nuwara Eliya, Dimbula en Uva.

Het verbouwen van theebladeren gaat terug tot de geschiedenis van het land, eigenlijk al in de 19e eeuw en was een favoriet onder de Britse en Nederlandse koloniale heersers van het verleden. Een rondleiding biedt de unieke kans om een theefabriek te bezoeken en te zien hoe thee van de bladeren wordt gezet. Bezoek de weelderige theetuinen in volle bloei en geniet van een verfrissend kopje van je favoriete melange terwijl je uitkijkt over de weelderige plantages.

Thee is goed voor zo’n 60% van Sri Lanka’s netto-exportopbrengsten en wordt ingedeeld in drie categorieën: laag gegroeide thee (onder 650 m), gemiddeld gegroeide thee (650-1300 m) en hoog gegroeide thee (1300-2500 m).

Combineer je verblijf in Sri Lanka met een bezoek aan een van de vele culturele en historische bezienswaardigheden, zoals de Tempel van de Tand, die de tand van Boeddha bevat en een bezoek aan de eerste theetuin die ooit in Sri Lanka is aangelegd. Mis ook het Oud-Hollandse Fort in Galle niet, de oude stad Anuradhapura en de Gouden Tempel van Dambulla.