De geschiedenis van oolongthee in Taiwan

Oolongthee heeft een rijke geschiedenis in Taiwan. Het begon allemaal in de 19e eeuw toen Chinese immigranten theeplanten meebrachten uit de provincie Fujian. Ze ontdekten al snel dat het klimaat en de bodem in Taiwan perfect waren voor het verbouwen van thee. Hierdoor ontstond er een bloeiende theecultuur die tot op de dag van vandaag voortduurt.

In Taiwan wordt oolongthee ook wel “Qing Cha” genoemd, wat “heldere thee” betekent. Oolongthee wordt gekenmerkt door zijn gedeeltelijke fermentatie en unieke smaak, die kan variëren van licht en bloemig tot zwaar en geroosterd. Taiwan heeft een aantal van de meest geprezen oolongsoorten ter wereld geproduceerd, zoals Dong Ding, Tie Guan Yin en Oriental Beauty.

#1 Beoordeeld
Oolong thee uit Vietnam Oriental Beauty - Thee.be

Een prachtige en unieke oolong thee uit Vietnam wiens theebladeren door een speciale sprinkhaan moeten aangeprikt worden alvorens ze geplukt worden. Rijk in smaak, geschiedenis en mythe. Dit zakje oolong thee bevat 50 gram theeblaadjes.

€8,95 Bekijk
Tung Ting (Dong Ding): Oolong thee uit Taiwan - Thee.be

Mooie oolong thee met veel body uit Oolong-land Taiwan. Dit zakje Tung Ting (ook wel dong ding thee genoemd) thee bevat 70 gram theebaderen.

€10,50 Bekijk
Oolong uit China Tie Guan Yin AMBAR - Thee.be

Een zachte en bloemige oolong thee met een vol aroma. Dit zakje Tie Guan Yin oolong van AMBAR bevat 70 gram losse thee. Je kan er ook een blik bij bestellen om de kwaliteit van je thee op die manier beter te bewaren én om je thee mooi te presenteren in je keuken of woonkamer.

€7,95 Bekijk

Dong Ding Oolong TaiwanDe kunst van het maken van oolongthee

Het maken van oolongthee is een complex en tijdrovend proces dat veel vakmanschap vereist. Het begint met het plukken van de theebladeren, die met de hand worden gedaan om ervoor te zorgen dat alleen de beste en meest verse bladeren worden gebruikt. Vervolgens worden de bladeren licht verwelkt in de zon om het oxidatieproces op gang te brengen.

Daarna worden de theebladeren voorzichtig gerold en gekneusd om de celwanden te breken en de natuurlijke oliën vrij te geven. Dit is een cruciale stap in het creëren van de unieke smaak en aroma van oolongthee. Ten slotte worden de bladeren geroosterd om het oxidatieproces te stoppen en de gewenste smaak te bereiken. Het roosteren kan variëren van licht tot zwaar, afhankelijk van de soort oolongthee.

Theeplantages in Taiwan

Taiwan staat bekend om zijn prachtige theeplantages die zich uitstrekken over het hele eiland. Een van de meest populaire regio’s is Alishan, een bergachtig gebied dat bekend staat om zijn hoge kwaliteit oolongthee. De theeplantages hier bevinden zich op grote hoogte, wat resulteert in langzamere groei en een meer geconcentreerde smaak.

Een andere bekende regio is Nantou, waar de beroemde Dong Ding oolong vandaan komt. Deze thee is vernoemd naar de berg waar het wordt verbouwd en staat bekend om zijn rijke, geroosterde smaak. In het oosten van Taiwan ligt Hualien, waar de unieke Oriental Beauty oolong wordt geproduceerd. Deze thee wordt ook wel “Bai Hao” genoemd vanwege de witte haartjes op de bladeren en heeft een zoete, honingachtige smaak.

Taiwanese theeceremonie

In Taiwan is het drinken van thee een belangrijk sociaal ritueel en wordt het vaak gedaan in het gezelschap van vrienden en familie. De Taiwanese theeceremonie, ook wel “gongfu cha” genoemd, is een traditionele manier om oolongthee te zetten en te genieten. Deze ceremonie legt de nadruk op het waarderen van de thee en het delen van een rustig moment met anderen.

De gongfu cha begint met het opwarmen van de theepot en kopjes met heet water. Vervolgens worden de theebladeren in de theepot gedaan en kort gespoeld met heet water om ze te “wekken”. Daarna wordt het water afgegoten en vers heet water toegevoegd om de thee te zetten. Het trekken van de thee duurt slechts enkele seconden tot een minuut, afhankelijk van de soort oolongthee en de gewenste smaak.

Tijdens het schenken van de thee wordt er vaak een speciale schenkkan gebruikt, die helpt om de smaak van de thee gelijkmatig te verdelen over alle kopjes. De thee wordt eerst in kleine proefkopjes geschonken, waar de geur en smaak van de thee kunnen worden beoordeeld voordat deze wordt gedronken. Het is gebruikelijk om meerdere infusies van dezelfde theebladeren te maken, waarbij de smaak en het aroma zich met elke infusie verder ontwikkelen.

Oolongthee en gezondheid

Oolongthee wordt niet alleen gewaardeerd om zijn heerlijke smaak, maar ook om zijn vele gezondheidsvoordelen. Het bevat antioxidanten, zoals catechines en theaflavines, die kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het verminderen van oxidatieve stress in het lichaam. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan het voorkomen van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker.

Daarnaast kan oolongthee ook helpen bij gewichtsverlies. Het is aangetoond dat het de stofwisseling versnelt en de vetoxidatie verhoogt, wat kan leiden tot een grotere calorieverbranding. Bovendien kan oolongthee helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de insulinegevoeligheid, wat belangrijk is voor mensen met diabetes of prediabetes.

Kortom, Taiwan is met recht hét oolong land bij uitstek. Van de rijke geschiedenis en het vakmanschap tot de prachtige theeplantages en de gezondheidsvoordelen, oolongthee uit Taiwan biedt een unieke en verrijkende ervaring die je zeker eens moet proberen.

Oolongthee Ontdekkingspakket - Thee.be

In dit theepakket vind je onze beste oolongs. Ideaal voor wie nieuw is in de Oolong wereld, maar evengoed voor de doorwinterde oolong drinker, aangezien dit pakketje bestaat uit de meest uitgesproken oolongs – heerlijk gelaagd en aromatisch met Classics zoals de Tie Guan Yin maar evengoed meer...
€65,00