Je bent deze theesoort wellicht nog niet eerder tegengekomen, maar het is een speciale, unieke soort die in het rijtje van zwarte theeën thuis past. Het gaat om Darjeeling thee. De productiewijze van deze thee is eentje die je nog niet eerder hebt gehoord. Ook zijn geschiedenis en herkomst, de gezondheidsvoordelen die de thee levert en de beste manier van bereiding, zijn interessant.

Lees hier alles over de mysterieuze Darjeeling thee.

Wat is darjeeling thee precies?

Darjeeling staat voor een theesoort die gekweekt, verbouwd en verwerkt wordt in heuvelachtige zones. Dit wordt gedaan in het Himalaya gebergte, in gebieden die op een hoogte liggen van 1200 tot 2000 meter. Darjeeling thee heeft een natuurlijk geur en smaak die uniek is in zijn soort. De theestruiken waarvan de thee wordt gemaakt, moeten wel zes tot negen jaar rijpen voor ze gebruikt kunnen worden voor de thee.

Door zijn lange rijptijd creëert de struik diepe, oude wortels. Dit is ook terug te zien in de verhoogde smaak van muskaat uit de bladeren. Sommige struiken in Darjeeling tuinen zijn al meer dan 100 jaar oud. Door omstandigheden heeft de thee een klein beetje een goudkleurige kleur. Dit is de kenmerkende kleur van deze zwarte theesoort.

DarjeelingtheeHet gebied waar de thee groeit, is erg vochtig en ligt heel hoog. Dit zijn perfecte omstandigheden voor het verbouwen van de thee. Echter, er is wel een nadeel aan de plaats, wat de temperatuur is. Het is er namelijk erg koud en dit kan groei van de plant vertragen. Aan de andere kant zorgt dit aspect voor een positieve uitwerking. De trage groei van de plant zorgt voor de subtiele kracht van de thee en sporen van muskade druiven. Dit draagt bij aan de geur en sterkte van de theesoort, welke gelijk zijn aan het gebied waar het vandaan komt.

Darjeeling thee heeft zich ontwikkeld tot een soort champagne in het theerijk. Het wordt allemaal in het speciale gebied, op grote hoogte, in India verbouwd. In 2009 werd er ongeveer 11,5 miljoen kilogram van de theesoort verbouwd en het is de duurste theesoort die er bestaat. Dit zorgt ook voor veel nepvarianten en oplichterij. Daarom heeft de authentieke thee een logo gekregen, zodat de originele variant goed te herkennen is.

Darjeeling

Een zwarte thee uit Darjeeling met een zachte ondertoon en het typische Darjeeling aroma. Een zwarte thee met een vol aroma, een pittige en lichtzoete ondertoon. Dit zakje Darjeeling thee bevat 75 gram theebladeren.
€7,50

De oorsprong van darjeeling thee

Deze theesoort heeft ook wel de naam “thee van de bergmist” gekregen en het begon ook allemaal in de bergen. Rond de 19e eeuw werden de eerste darjeeling planten gepoot in het daarvoor bestemde gebied in het oosten van India. Dit was op initiatief van de Schotse Robert Fortune, een botanicus die bij de Royal Botanic Garden Edinburgh werkte. Hij bracht de theeplant vanuit China naar het Darjeeling gebied.

De planten groeiden in de uitlopers van het Himalaya gebergte op grote hoogte. Dit lag tussen de 1000 en 2200 meter, waar de planten perfect konden groeien. Tot op de dag van vandaag is het een groot export product van het gebied en het wordt vooral veel gedronken in Engeland. Het behoort hier tot een exclusieve theesoort.

Darjeeling TheeHoe wordt Darjeeling thee het beste bereid?

Darjeeling thee kun je heel de dag door drinken, maar het beste resultaat wordt wel verkregen door het te beperken tot twee tot drie kopjes thee per dag. De thee zetten, doe je door water te koken tot een temperatuur van tussen de 90 en 100 graden Celcius. Normale waterkokers gaan automatisch tot 100 graden, maar er zijn ook speciale theekokers verkrijgbaar waarbij je kunt spelen met de temperatuur. Door op deze temperatuur water te koken, wordt de bittere smaak enigszins voorkomen en blijft de thee geuriger en krachtiger. Ook gaan er zo geen antioxidanten verloren.

Gebruik voor de thee ongeveer twee gram voor één kopje. Dit is vergelijkbaar met twee kleine eetlepels aan losse thee, wat je in een theefilter kunt doen. Voor een theepot heb je aan zes gram losse thee genoeg. Voeg na het koken het warme water toe aan de thee en laat dit drie tot vijf minuten trekken. Daarna is de thee klaar voor consumptie en kun je genieten van deze champagne van de theesoorten.

Waar kun je deze thee het beste bewaren?

Je wilt uiteraard niet dat je kostbare, lekkere Darjeeling thee zijn kwaliteit verliest over de tijd heen. Dit voorkom je door het droog en koel te bewaren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een theeblik of andere vergelijkbare plekken. Door het op deze manier te bewaren, blijft de smaak behouden en de kwaliteit hoogwaardig. Wanneer je het elke keer zorgvuldig opbergt, kun je de thee zolang als je wilt bewaren.

Darjeeling

Een zwarte thee uit Darjeeling met een zachte ondertoon en het typische Darjeeling aroma. Een zwarte thee met een vol aroma, een pittige en lichtzoete ondertoon. Dit zakje Darjeeling thee bevat 75 gram theebladeren.
€7,50

Gezondheidsvoordelen van Darjeeling thee drinken

Losse Darjeeling TheeThee in zijn algemeen zorgt al voor de nodige gezondheidsvoordelen en kan een uitstekend alternatief bieden voor veel andere drankjes, zoals zoete frisdranken. Zo is ook Darjeeling thee goed voor je gezondheid om een aantal belangrijke redenen. De volgende positieve effecten kunnen ontstaan door het drinken van de thee.

1. Bevat polyfenolen

Vooral in zwarte thee zitten polyfenolen die in het bezit zijn van antioxiderende eigenschappen. De stofjes werken ontstekingsremmend en beschermen lichaamscellen tegen beschadiging door vrije radicalen. Het kan hierdoor het risico op chronische ziektes verlagen en verbranding in cellen vertragen.

De polyfenolen in zwarte thee en andere antimicrobiële eigenschappen die de thee vervult, hebben ook een positief effect op de gezondheid van je darmen en het immuunsysteem. De menselijke darmen zijn het thuis van miljoenen bacteriën die allemaal een rol spelen in de spijsvertering. Tevens zorgen de darmen voor een grote bijdrage aan het immuunsysteem en daardoor de afweer tegen lichaamsvreemde stoffen.

2. Bevat antioxidanten

Ook antioxidanten werken beschermend tegen vrije radicalen, waardoor lichaamscellen minder snel beschadigingen zullen oplopen en gewoon hun werk kunnen blijven doen. Zwarte theesoorten, waaronder thee van darjeeling, zou hierdoor het ontwikkelen van chronische ziektes tegengaan. Dit kunnen hartziektes zijn, diabetes, maar ook vormen van kanker.

3. Bevat flavonoïden

Flavonoïden zijn specifieke en zeer krachtige antioxidanten die gunstig zijn voor de functie en gezondheid van ons hart. Ook deze stof is aanwezig in Darjeeling thee en het regelmatig consumeren van de thee kan daardoor het risico op het ontwikkelen van aandoeningen aan het hart aanzienlijk doen verminderen.

4. Helpt tegen een hoge bloeddruk

Het hebben van een (constante) hoge bloeddruk is slecht voor je gezondheid en kan de kwaliteit van je hart aantasten. Dit kan weer voor ergere complicaties zorgen. Darjeeling thee heeft hierbij invloed op de boven- en onderdruk en kan helpen de hartslag te verlagen. Ook zou het drinken van de thee de kans op het krijgen van een beroerte doen verminderen. Dit is één van de meest voorkomende doodsoorzaken.

5. Helpt bij patiënten met diabetes

Wanneer je lijdt aan suikerziekte kan de thee, die ongezoet is, het lichaam aanzetten tot de productie en het gebruik van insuline. Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel sneller naar een stabiel niveau gebracht en kan beter constant blijven.

6. Verbetert het concentratievermogen

Darjeeling thee bevat zoals veel andere theesoorten cafeïne, wat een stofje is dat voor een energiek gevoel zorgt en bijvoorbeeld ook in koffie zit. Dit kan, in combinatie met de aanwezige aminozuur L-theanine, de focus en het concentratievermogen verbeteren. De stoffen stimuleren namelijk de alfa-activiteit in de hersenen, die aanzetten tot concentratie en alertheid.

Darjeeling

Een zwarte thee uit Darjeeling met een zachte ondertoon en het typische Darjeeling aroma. Een zwarte thee met een vol aroma, een pittige en lichtzoete ondertoon. Dit zakje Darjeeling thee bevat 75 gram theebladeren.
€7,50