De meest geliefde groene theesoorten zijn afkomstig van de plaatsen waar deze oorspronkelijk vandaan komt: China en Japan. Beide soorten groene thee hebben heel verschillende smaakprofielen. Dit heeft vooral te maken met de manier waarop de thee wordt verwerkt. In Japan doet men dit middels het stomen van de theebladeren, enkele uren na het plukken. Het land staat bekend om verschillende groene theesoorten. Sencha en Matcha behoren tot de bekendste.

 
€6,49
Bekijk
 
€7,50
Bekijk
 
€8,29
Bekijk

De eerste groene thee in Japan

Eigenlijk komt groene thee uit China, maar werd het door reizigers naar verschillende landen, waaronder Japan, meegenomen. Men vermoedt dat dit in de 8ste eeuw gebeurde. De toenmalige keizer gaf boeddhistische monniken toen groene thee, zodat zij zich beter konden concentreren tijdens hun meditatiesessies. Toen dronken alleen monniken en hooggeplaatste edellieden groene thee. Pas toen monnik Eisai 4 eeuwen later theezaden meenam van een pelgrimstocht in China en deze op grote schaal plantte, ontstond de Japanse theecultuur langzaamaan. Groene thee zag men toen vooral als geneesmiddel. De theeceremonie was ook altijd een kalmerend proces.

Hoe het boek van een monnik groene thee in heel Japan populair maakte

Pas in de 13e eeuw werd Japanse groene thee populair onder alle lagen van de bevolking. Dit kan grotendeels worden verklaard door het boek dat monnik Eisai had geschreven, waarin hij het verbouwen en bereiden van groene thee, maar ook al zijn gezondheidsvoordelen, uitvoerig beschreef. De gehele Japanse bevolking begon met het drinken van groene thee en kende er een centrale rol in het dagelijks leven aan toe.

Japanse groene thee voor het eerst naar het buitenland geëxporteerd

In de 15e eeuw besloot men regels met betrekking tot theeceremonies op te stellen. Deze werden tot een ware kunst verheven. Een ceremonie vond meestal plaats in het theehuis van een gastheer. In 1610 verkocht Japan voor het eerst groene thee aan het buitenland, de Nederlandse VOC welteverstaan. Deze verscheepte de Japanse groene thee naar heel Europa.

Ceremonieel Biologisch matcha poeder - Ceremonial Matcha (BIO) - Thee.be

Een hoog kwalitatieve biologische ceremoniële matcha afkomstig uit Kagoshima Japan. Met uiterste zorg geteeld en volgens de meest authentieke processen vermalen.
€28,95

Groene thee Japan SenchaDe liefde voor Japanse groene thee

Des te geliefder Japanse groene thee in het land zelf werd, des te vaker men het ging drinken op de meest uiteenlopende gelegenheden. Zo schonk men groene thee niet alleen thuis aan het begin of het eind van de dag, maar werd het ook op feesten in overvloed geserveerd. Er ontstonden zelfs hobby’s en spellen rondom het drinken van thee. Mensen gingen daarnaast allerlei voorwerpen verzamelen die iets met thee te maken hadden. In de 17e eeuw waren de theeceremonies inmiddels wat minder streng geworden. De monnik die hiertoe aanzet had gegeven, ontwikkelde eveneens een nieuwe theetechniek: Sencha.

Groene thee anno nu

Daarmee hield de geschiedenis van de Japanse groene thee nog niet op. In 1738 ontwikkelde men namelijk een stoommethode voor de bladeren van groene thee, waardoor hun frisheid beter worden behouden. Zelfs anno nu wordt deze techniek nog op grote schaal toegepast. Japanse groene thee is nog steeds een populaire drank die men over bijna de hele wereld consumeert. Terwijl jong en oud er geen genoeg van kunnen krijgen, blijven de Japanners constant op zoek naar manieren om hun groene thee naar een nóg hoger niveau te tillen.

 
€6,49
Bekijk
 
€7,50
Bekijk
 
€8,29
Bekijk