Als je nog nooit van Oolong-thee hebt gehoord, zit je in voor een heerlijke verrassing. Oolong, een traditionele Chinese thee, bevindt zich ergens tussen groene thee en zwarte thee qua oxidatie. Het combineert de beste eigenschappen van beide, wat leidt tot een unieke en verfijnde smaak.

Wat maakt Oolong zo speciaal?

Oolong-thee heeft iets magisch dat het onderscheidt van andere theesoorten. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een typische thee, maar duik dieper in zijn essentie en je zult ontdekken waarom het zo speciaal is.

Het bijzondere aan Oolong zit in het unieke oxidatieproces. Terwijl groene thee niet geoxideerd is en zwarte thee volledig geoxideerd is, zweeft Oolong daar ergens tussenin. Afhankelijk van het productieproces kan de oxidatie variëren tussen 10 en 70 procent. Dit zorgt voor een ongelooflijke variëteit aan smaken en aroma’s binnen de Oolong-categorie zelf. Je kunt een Oolong proeven die licht en bloemig is, bijna als een groene thee, of een andere die rijk en moutig is, dichter bij zwarte thee.

De naam “Oolong” vertaalt zich als “zwarte draak”, wat de kracht en mysterie van deze thee weerspiegelt. De vorm van de theebladeren, donker en gekruld, lijkt op die van een draak die zich door de wolken kronkelt. Deze vorm is niet zomaar esthetisch; het speelt een rol bij het vrijgeven van de smaken tijdens het zetten.

Het is ook het vakmanschap dat Oolong zijn karakter geeft. De productie van Oolong-thee is een tijdrovend proces dat vaardigheid en precisie vereist. Van het zorgvuldig plukken van de bladeren tot het zonnedrogen, het verwelken, het schudden, het rollen en het uiteindelijke drogen, elke stap draagt bij aan de uiteindelijke smaak van de thee.

Daarnaast heeft Oolong, met zijn Chinese en Taiwanese roots, een rijke culturele achtergrond. Het wordt al eeuwenlang gedronken en heeft een prominente plaats in thee-ceremonies, wat bijdraagt aan zijn speciale status onder theeliefhebbers.

Oolongthee Ontdekkingspakket - Thee.be

In dit theepakket vind je onze beste oolongs. Ideaal voor wie nieuw is in de Oolong wereld, maar evengoed voor de doorwinterde oolong drinker, aangezien dit pakketje bestaat uit de meest uitgesproken oolongs – heerlijk gelaagd en aromatisch met Classics zoals de Tie Guan Yin maar evengoed meer...
€65,00

oolongDe herkomst van Oolong

Oolong, met zijn intrigerende smaken en aroma’s, heeft een diepgewortelde geschiedenis die zich uitstrekt over eeuwen en culturen. De reis van deze bijzondere thee begint in de mistige bergen en weelderige valleien van China.

De exacte oorsprong van Oolong is gehuld in legendes en folklore. Eén zo’n verhaal spreekt van een theeteler die werd afgeleid door een hert, waardoor hij vergat zijn geoogste theebladeren te verwerken. Toen hij terugkeerde, ontdekte hij dat de bladeren begonnen te oxideren. In plaats van ze weg te gooien, besloot hij verder te gaan met het proces, wat leidde tot de geboorte van Oolong-thee.

Wat we wel met zekerheid weten, is dat Oolong zijn roots heeft in de Chinese provincies Fujian en Guangdong. Deze regio’s, met hun ideale klimaat en vruchtbare grond, werden de bakermat van Oolong-thee. Gedurende vele dynastieën perfectioneerden theemeesters hier hun technieken en creëerden ze de basis voor wat Oolong vandaag is.

Maar China is niet de enige plek waar Oolong harten heeft veroverd. In de loop van de tijd vond Oolong zijn weg naar Taiwan. Het eiland, met zijn vergelijkbare geografische en klimatologische omstandigheden, werd een tweede thuis voor deze thee. Taiwanese theeproducenten omarmden Oolong en introduceerden hun eigen unieke wendingen, wat resulteerde in een rijke diversiteit aan Oolong-soorten.

De naam “Oolong”, wat “zwarte draak” betekent, weerspiegelt niet alleen de donkere, kronkelende vorm van de theebladeren, maar ook de mystieke aura die deze thee omringt. Het verhaal van Oolong is er een van passie, vakmanschap en cultuur. Het is een verhaal dat doorgaat in de kopjes van theedrinkers over de hele wereld, die worden meegevoerd op een reis door de tijd, elke keer dat ze een slok nemen van deze betoverende thee.

Hoe wordt Oolong geproduceerd?

Oolong-thee, bekend om zijn rijke smaakprofiel, ondergaat een specifiek productieproces dat zorg en precisie vereist. Het avontuur begint met het zorgvuldig plukken van jonge theebladeren. Zodra ze zijn geoogst, worden ze enkele uren in de zon gelegd om te verwelken, wat helpt om het vocht in de bladeren te verminderen.

Vervolgens worden de verwelkte bladeren naar binnen gebracht en regelmatig geschud of omgedraaid. Dit proces zorgt ervoor dat de bladranden licht kneuzen, wat oxidatie initieert. Hier onderscheidt Oolong zich: in tegenstelling tot zwarte thee, die volledig geoxideerd is, wordt Oolong slechts gedeeltelijk geoxideerd. Dit kan variëren van 10% tot 70%, afhankelijk van de gewenste smaak.

Na de oxidatie worden de theebladeren verwarmd om het oxidatieproces te stoppen. Dit gebeurt meestal door de bladeren in pannen te bakken of te stomen. Daarna worden ze gerold en gevormd in hun karakteristieke vormen – sommige worden strak opgerold, terwijl andere in lange kronkelige vormen worden gemaakt.

Ten slotte worden de gevormde bladeren gedroogd, waardoor ze hun uiteindelijke smaak en aroma verkrijgen. Het resultaat is de prachtige Oolong-thee, klaar om gezet en genoten te worden.

Welke gezondheidsvoordelen biedt Oolong?

Net als andere theesoorten, wordt Oolong ook geassocieerd met verschillende gezondheidsvoordelen. Het bevat antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. Er zijn studies die suggereren dat Oolong kan helpen bij het verbeteren van de hersenfunctie, het verlagen van het risico op hartziekten, en zelfs bij het ondersteunen van gewichtsverlies. Terwijl meer onderzoek nodig is om deze voordelen definitief te bevestigen, is het drinken van Oolong zeker een smakelijke manier om mogelijk je gezondheid te ondersteunen.

Hoe kun je het beste genieten van Oolong?

Het optimaal genieten van Oolong-thee gaat verder dan alleen het zetten; het is een beleving op zich. Begin met het kiezen van een kwalitatieve Oolong, herkenbaar aan zijn frisse geur en intacte bladeren.

Water is cruciaal. Gebruik vers, gefilterd water en verwarm het tot net onder het kookpunt, rond de 85-95°C. Te heet water kan de delicate smaken van Oolong verbranden.

Voor het zetten, voeg je ongeveer een theelepel Oolong-bladeren toe aan een theepot of -kopje. Overgiet de theebladeren met het verwarmde water en laat het enkele minuten trekken. De exacte trektijd hangt af van de specifieke Oolong-variant, maar over het algemeen varieert het tussen de 3 en 5 minuten.

Neem de tijd om de thee te ruiken voordat je proeft. Adem de aroma’s diep in en laat je zintuigen ontwaken. Neem vervolgens een slok en laat de thee even in je mond rollen om alle smaaknuances te ervaren.

Een traditionele manier om Oolong te drinken is met de Gongfu-ceremonie, een ritueel dat meerdere infusies van dezelfde bladeren omvat, waarbij elke infusie zijn eigen unieke smaakprofiel onthult. Het belangrijkste is echter om te ontspannen, te genieten en het moment te koesteren.

#1 Beoordeeld
Oolongthee Ontdekkingspakket - Thee.be

In dit theepakket vind je onze beste oolongs. Ideaal voor wie nieuw is in de Oolong wereld, maar evengoed voor de doorwinterde oolong drinker, aangezien dit pakketje bestaat uit de meest uitgesproken oolongs – heerlijk gelaagd en aromatisch met Classics zoals de Tie Guan Yin maar evengoed meer...

€65,00 Bekijk
Premium Oolong thee uit China Da Hong Pao - Thee.be

Deze oolong thee wordt ook wel eens een rots-thee genoemd. Omdat hij op een rotsachtige terroir groeit heeft hij een zeer mineraalrijke smaak. Een pareltje! Dit zakje Da Hong Pao oolong thee bevat 50 gram theeblaadjes.

€14,30 Bekijk
Oolong thee uit China Milky Oolong - Thee.be

Een uitzonderlijke oolong thee uit China, met een bijzonder productieproces, romig van geur en smaak. Dit zakje Milky Oolong thee bevat 60 gram theebladeren.

€10,50 Bekijk
Exclusieve oolong uit China Muscatel Dragon Oolong - Thee.be

Deze exclusieve Chinese oolong blinkt uit door zijn muscatel aroma - een veel gezochte en unieke smaak met florale en zoete ondertonen. Een ware ontdekking voor de nieuwe theedrinker en een vaste waarde in de theecollectie van de connaisseurs.

€9,50 Bekijk
Exclusieve Oolongthee uit Taiwan Dark Pearl Oolong - Thee.be

Een donkere oolong uit Taiwan, met een hogere oxidatiegraad. Deze half gefermenteerde thee is één van de favorieten van de thee connaisseurs! Het amberkleurige kopje heeft een gelaagd aroma waar fruittonen de bovenhand nemen.

€14,99 Bekijk
Exclusieve oolong thee uit Thailand Sticky Rice Oolong - Thee.be

Een uitermate verrassende oolong uit Noord Thailand, die dankzij de combinatie met Nuo Mi Chiang bladeren en een verfijnd productieproces smaakt naar sticky rice.

€13,50 Bekijk
Tung Ting (Dong Ding): Oolong thee uit Taiwan - Thee.be

Mooie oolong thee met veel body uit Oolong-land Taiwan. Dit zakje Tung Ting (ook wel dong ding thee genoemd) thee bevat 70 gram theebaderen.

€10,50 Bekijk
Oolong thee uit Taiwan Fancy Oolong - Thee.be

Deze elegante oolong uit Taiwan doet zijn naam alle eer aan door zowel zijn delicate bladstructuur als zijn harmonieuze aroma. Een ware sensatie voor de smaakpapillen waardoor hij wel eens "de champagne onder de thees" genoemd wordt.

€9,99 Bekijk
Jinxuan Oolong - Oolong thee uit Thailand - Thee.be

Deze lichte oolong met florale, boterachtige ondertonen zal iedere oolong-liefhebber kunnen bekoren. Deze cultivar werd ontwikkelt in Taiwan en gekweekt op Noord-Thailandse bodem. Geniet!

€9,00 Bekijk
Tie Guan Yin AMBAR - Oolong uit China - Thee.be

Een zachte en bloemige oolong thee met een vol aroma. Dit zakje Tie Guan Yin oolong van AMBAR bevat 70 gram losse thee. Je kan er ook een blik bij bestellen om de kwaliteit van je thee op die manier beter te bewaren én om je thee mooi te presenteren in je keuken of woonkamer.

€7,95 Bekijk

Door de rijke geschiedenis, de unieke productiemethoden en de verscheidenheid aan smaken is Oolong een thee die zowel door kenners als door nieuwkomers kan worden gewaardeerd. Of je nu een theeliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar iets nieuws om te proberen, Oolong biedt een smaakervaring als geen ander.