Thee is een drankje dat in de hele wereld wordt gedronken en geliefd is bij velen. Maar wist je dat thee uit verschillende landen komt? Een van de meest voorkomende theelanden is Sri Lanka, dat voorheen bekend stond als Ceylon. Het land heeft een lange geschiedenis van het produceren van hoogwaardige thee en is een van de grootste exporteurs van thee ter wereld. In dit artikel zullen we bespreken wat Sri Lankaanse thee zo uniek maakt en waar het land zich in specialiseert.

De geschiedenis van thee in Sri Lanka

De theeproductie begon in Sri Lanka in de 19e eeuw toen de Britten het land koloniseerden. In die tijd werd koffie als belangrijkste exportproduct beschouwd, maar toen een schimmelziekte de koffieoogst verwoestte, begonnen de Britten met het experimenteren met thee. Dit bleek zo succesvol dat thee al snel het belangrijkste exportproduct van het land werd.

Sindsdien is thee een belangrijk onderdeel van de economie van Sri Lanka en wordt het geteeld in verschillende delen van het land. Het land staat bekend om zijn thee van hoge kwaliteit en is een belangrijke speler in de wereldwijde thee-industrie.

Het unieke van Sri Lankaanse thee

Een van de belangrijkste redenen waarom Sri Lankaanse thee zo uniek is, is het klimaat en de bodemgesteldheid van het land. Het klimaat is het hele jaar door warm en vochtig, wat ideaal is voor de groei van thee. De bodem in Sri Lanka is ook rijk aan mineralen en andere voedingsstoffen die bijdragen aan de smaak en kwaliteit van thee.

Sri Lanka staat ook bekend om zijn verschillende soorten thee, zoals zwarte thee, groene thee, witte thee en Oolong thee. Elk van deze soorten heeft zijn eigen smaakprofiel en unieke eigenschappen. Zo staat zwarte thee bekend om zijn sterke smaak en aroma, terwijl groene thee bekend staat om zijn gezondheidsvoordelen.

theegebieden in Sri LankaDe verschillende theegebieden in Sri Lanka

Sri Lanka heeft verschillende theegebieden, die elk hun eigen kenmerken hebben. De belangrijkste theegebieden in Sri Lanka zijn Nuwara Eliya, Dimbula, Uva, en Kandy. Elke regio heeft zijn eigen unieke bodemgesteldheid, hoogte en klimaat, waardoor de thee uit die regio anders smaakt en anders is dan thee uit andere regio’s.

Nuwara Eliya staat bekend om zijn lichte, delicate thee met een bloemig aroma. Dimbula produceert thee met een sterkere smaak en een rijk aroma, terwijl Uva thee produceert met een fruitige smaak en een zoete nasmaak. Kandy staat bekend om zijn zwarte thee van hoge kwaliteit.

Zwarte thee uit Sri Lanka Ceylon Pekoe UVA Highlands - Thee.be

Deze zwarte thee uit Sri Lanka komt van het befaamde UVA Highland Tea estate, één van de oudste theevelden van het land. De theeplanten zijn er meer dan 100 jaar oud en deze zeer volwassen theebladeren zorgen voor een robuuste smaak met citrusnoten en een mineraalachtige ondertoon.
€4,50

De productie van thee in Sri Lanka

Thee wordt in Sri Lanka geteeld door kleine boeren en grote plantages. De theebladeren worden met de hand geplukt en vervolgens naar de fabriek gebracht voor verdere verwerking. De bladeren worden eerst verwelkt, gerold en gefermenteerd voordat ze worden gedroogd en gesorteerd. Het hele proces duurt ongeveer 24 uur en is cruciaal voor de kwaliteit en smaak van de thee.

Sri Lanka heeft ook verschillende theemerken die wereldwijd bekend zijn. Het meest bekende merk is Ceylon thee, dat vernoemd is naar de vroegere naam van Sri Lanka. Andere populaire merken zijn Dilmah, Basilur en Ahmad Tea.

Zwarte Ceylon thee uit Sri Lanka Ceylon Pettiagalla - Thee.be

Een vol aromatische zwarte Ceylon thee uit Sri Lanka. Dit zakje bevat 100 gram theebladeren.
€5,95

De gezondheidsvoordelen van Sri Lankaanse thee

Naast zijn unieke smaak en aroma, heeft Sri Lankaanse thee ook verschillende gezondheidsvoordelen. Thee bevat van nature antioxidanten, die het lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Het drinken van thee kan ook helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de concentratie.

Groene thee staat bekend om zijn hoge gehalte aan EGCG, een antioxidant die kan helpen bij het bestrijden van verschillende ziekten, waaronder kanker. Zwarte thee kan ook helpen bij het verminderen van het risico op hartaandoeningen en beroertes.

Het belang van duurzame thee

Hoewel thee een van de belangrijkste exportproducten van Sri Lanka is, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan duurzame theeproductie. Veel theeplantages in Sri Lanka hebben te maken met problemen zoals ontbossing, bodemerosie en gebruik van pesticiden.

Gelukkig zijn er verschillende initiatieven gestart om duurzame theeproductie in Sri Lanka te bevorderen. Zo zijn er certificeringsprogramma’s zoals Rainforest Alliance en Fairtrade, die zorgen voor duurzame productie van thee en bescherming van het milieu.

Zwarte thee uit Sri Lanka Ceylon Pekoe UVA Highlands - Thee.be

Deze zwarte thee uit Sri Lanka komt van het befaamde UVA Highland Tea estate, één van de oudste theevelden van het land. De theeplanten zijn er meer dan 100 jaar oud en deze zeer volwassen theebladeren zorgen voor een robuuste smaak met citrusnoten en een mineraalachtige ondertoon.
€4,50

Samengevat: thee uit Sri Lanka

Sri Lanka is een land dat bekend staat om zijn hoogwaardige thee van verschillende soorten en smaken. Het land heeft een lange geschiedenis van het produceren van thee en is een belangrijke speler in de wereldwijde thee-industrie. De unieke klimatologische omstandigheden en de bodemgesteldheid van het land dragen bij aan de unieke smaak en kwaliteit van Sri Lankaanse thee.

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan duurzame theeproductie en ervoor te zorgen dat de thee-industrie op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier wordt geëxploiteerd. Of je nu van zwarte thee, groene thee, witte thee of Oolong thee houdt, Sri Lankaanse thee biedt voor elk wat wils. Probeer het zelf en ontdek de unieke smaak van Ceylon thee en andere theevarianten uit Sri Lanka.

Zwarte Ceylon thee uit Sri Lanka Ceylon Pettiagalla - Thee.be

Een vol aromatische zwarte Ceylon thee uit Sri Lanka. Dit zakje bevat 100 gram theebladeren.
€5,95