Thee kan bijna elke kleur wel hebben. Zo kennen we allemaal de groene theevarianten en ook rode, witte en zwarte thee zijn bekend en populair onder theeliefhebbers. Daarnaast is er ook gele thee. Dit is een theesoort die tussen groene thee en oolong zit en zeldzaam is in het theerijk. De thee heeft een volle, zachte en zoete smaak. Hoe zit het verder met de geschiedenis van gele thee? Wat zijn daarnaast de gezondheidsvoordelen van de thee en hoe drink je het?

Wat moet jij weten over gele thee?

Wat is gele thee precies?

Gele thee is een theesoort die niet veel voorkomt en waarschijnlijk ook minder bekend is. Echter, het is de moeite waard vanwege zijn subtiele en zachte smaak. Het mag dan op groene thee lijken, het maken van gele thee is daarentegen heel anders. Eerst wordt de thee lichtjes geroosterd, zodat de enzymen die voor fermentatie zorgen, worden vernietigd. Vervolgens worden de warme bladeren in doeken gewikkeld om de rest van het vocht weg te nemen. Dit wordt een aantal keer herhaald tot de juiste kwaliteit is behaald. Het oxidatieproces moet precies op het juiste moment gestopt worden om de juiste eigenschappen van gele thee te behouden.

De smaak

Op het gebied van smaak zijn er wel wat overeenkomsten tussen deze thee en groene thee. Echter, gele thee heeft niet de grasachtige geur en smaak van groene thee. Het smaakt namelijk veel subtieler en zoeter. Ook zijn er in de thee bronzen, groene en goudbruine tinten te zien. Tot slot kan de smaak als mild ervaren worden, waarbij er sprake is van een onderliggende kruidigheid.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende gele theesoorten op de markt gebracht. De bekendste zijn:

  • Huoshan Huangya. Deze gele theesoort wordt in de Chinese provincie Anhui verbouwd. Deze gele thee die ze bij Thee.be verkopen is mijn absolute favoriet!
  • Junshan Yinzhen. Deze tweede populaire soort wordt verbouwd in de provincie Hunan, in China.
  • Meng Ding Huangya. Tot slot komt deze soort thee uit Sichuan, eveneens een Chinese provincie.

Gele thee Huang ya

Waar komt gele thee oorspronkelijk vandaan?

De theesoort werd volgens de geschiedenis voor het eerst tijdens de Tang dynastie geproduceerd, wat tussen 618 en 908 is geweest. Het was een hoogwaardige theesoort die vanwege zijn aangename eigenschappen en stimulerende effecten vooral een voorrecht bleef van keizers en monniken. Dit komt ook voort uit de Chinese gewoonte om de hoogste kwaliteit thee aan je keizer als cadeau te geven.

Losse Gele TheeDe productie van de theesoort werd tijdens de Ming dynastie, van 1368 tot 1644, geperfectioneerd. Tijdens de Qing dynastie, wat van 1644 tot 1911 liep, groeide het succes van de thee enorm. Echter, doordat de productiemethode zo ingewikkeld en ook arbeidsintensief was, kwam de populariteit op een laag pitje. Zwarte theeën en Oolong thee waren op dit gebied een stuk eenvoudiger te maken en werden vaker gekozen om te produceren. Dit zorgde ervoor dat de productie van de gele theevariant sterk daalde. Er werden enkel nog kleine hoeveelheden gemaakt voor lokaal gebruik, maar rond 1940 was de theesoort bijna geheel verdween.

In de jaren rond 1970 kwam de productie van de thee weer langzaam op gang naar een groeiende populariteit. Toch was ook toen het productieproces moeilijk en dit zorgde ervoor dat de thee kostbaar en uniek bleef.

Hoe kun je het beste gele thee zetten?

Bij gele theesoorten is het, evenals bij groene varianten, van belang op de juiste temperatuur water te koken. Wanneer deze namelijk te hoog is, kunnen antioxidanten verbranden en er blijft dan niet voldoende zuurstof meer achter voor de theeblaadjes. Dit zorgt ervoor dat de thee bitter smaakt. Wanneer de temperatuur echter te laag is, kunnen aanwezige smaakstoffen niet genoeg ontwikkelen.

Kook het water tot ongeveer 75 graden Celsius. Je kan dit in een normale waterkoker doen en daarna af laten koelen, maar er zijn ook speciale theekokers beschikbaar. Bij deze apparaten kun je de temperatuur zelf instellen. Verwarm ondertussen ook het kopje of de theepot die je wilt gebruiken. Dit kun je doen door het om te spoelen door middel van warm water. Leg hier vervolgens de theeblaadjes in, waarbij je voor genoeg ruimte moet zorgen. Ongeveer twee theelepels verse thee is genoeg voor één kopje thee. Uiteraard zijn er ook theezakjes verkrijgbaar, waarbij je niets meer hoeft af te meten.

Na het koken kan het water, op de juiste temperatuur, op de theeblaadjes geschonken worden. Dit geheel moet dan maximaal drie minuten intrekken. Wanneer je het langer laat trekken, kan de thee ook bitter of harder van smaak worden. Als je van sterkere thee houdt, kun je beter meer thee gebruiken dan het langer laten trekken. De thee kan overigens meerdere keren opgeschonken worden.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van gele thee?

Doordat er verschillende gele theesoorten worden aangeboden, zijn er ook verschillende voordelen voor je gezondheid. De Junshan Yinzhen variant helpt bijvoorbeeld bij vetverbranding en bevat ook sporen van vitamines en mineralen, waaronder B2, B12 en C. Daarnaast bevatten veel soorten ook nog vitamines A1 en E.

Wanneer je deze speciale theesoort niet enkel vanwege zijn lekkere smaak in huis wilt halen, maar ook vanwege de gezondheidsvoordelen, dan is het verstandig naar kwaliteit te zoeken. Zoek naar een goede leverancier op dit gebied om het beste resultaat te krijgen. In sommige gevallen wordt een groene met een slechte kwaliteit namelijk op de markt gebracht als gele thee.

De volgende voordelen voor je gezondheid kunnen optreden.

1. Bevordert de lever

De lever voert heel veel functies uit in ons lichaam. Hieronder valt ook het opruimen van afvalstoffen, waardoor ons lichaam gezuiverd wordt. Daarnaast produceert het belangrijke eiwitten, slaat het energie en brandstoffen op en voert het nog meer belangrijke taken uit. Dit wordt allemaal gestimuleerd door het drinken van gele thee.

2. Bevordert de levensduur

Thee werkt namelijk verjongend door de anti-verouderingseigenschappen die het heeft. Dit komt eveneens door de antioxidanten die het bevat, die vrije radicalen bestrijden. Dit zijn weer stofjes die lichaamscellen kunnen beschadigen.

3. Goed voor tijdens de zwangerschap

Veel theesoorten bevatten cafeïne, wat in grote mate slecht is voor de groei van ongeboren kinderen tijdens de zwangerschap. Echter, gele thee hoort niet in dit rijtje thuis en is dus een goed alternatief voor andere soorten thee. Uiteraard is het nog steeds verstandig op te letten, want in sommige theezakjes kunnen variaties zitten die wel het stofje cafeïne bevatten.

4. Helpt tegen atherosclerose

Atherosclerose is de medische term voor aderverkalking, wat vooral veel bij oudere mensen voorkomt. Er ontstaat in dit geval een ontsteking in de wanden van de bloedvaten en het kan vervelende gevolgen hebben. Drink daarom deze thee om de gevolgen te verminderen.

5. Helpt tegen ontstekingen in de darmen

Ook tegen ontstekingen die zich in de darmen bevinden en stoornissen op deze plek in het lichaam is de thee werkzaam.

6. Stimuleert gewichtsverlies

Niet onbekend is dat thee het afvalproces stimuleert, en zo ook gele thee. Het is een goed alternatief voor andere soorten drankjes en ondersteunt de werking van insuline. Door deze eigenschap gaat het ook de symptomen van diabetes tegen.

7. Stimuleert sterkere botten en tanden

Tot slot stimuleert de theesoort het behoud van sterke botten en tanden.