Een zwangerschap is een delicate aangelegenheid, en er is een hoop advies over wat je wel en niet mag doen. Het drinken van thee is een vraag die vaak gesteld wordt, en er is niet echt een eenduidig antwoord. Het hangt af van verschillende factoren, zoals de soort thee die je drinkt, hoeveel je ervan drinkt, en hoe het gesteld is met je eigen gezondheid. Thee drinken tijdens de zwangerschap is een omstreden kwestie. Veel vrouwen drinken thee gedurende de zwangerschap zonder problemen, maar sommige deskundigen raden het af vanwege de mogelijke gevaren voor de baby.

Thee is veilig om te drinken in de meeste gevallen

In het algemeen is het veilig om thee te drinken tijdens de zwangerschap, maar er zijn enkele uitzonderingen. Sommige groene en kruidentheeën bevatten cafeïne, en hoewel het niet erg is om af en toe wat cafeïne te drinken, is het belangrijk om het te beperken. Cafeïne kan het hartritme van de foetus namelijk verstoren en het kan ook de slaap van de moeder verstoren. In sommige gevallen kan het ook leiden tot een miskraam.

thee drinken als je zwanger bent

Bepaalde kruiden die niet veilig zijn

Er zijn ook sommige kruiden die niet veilig zijn om tijdens de zwangerschap te drinken. Dit komt omdat ze bepaalde stoffen bevatten die de groei van de foetus kunnen beïnvloeden, of ze kunnen de werking van bepaalde geneesmiddelen verstoren. Sommige van deze kruiden en theeën kunnen ook de spijsvertering van de moeder verstoren, waardoor ze misselijkheid en braken kunnen ervaren. Als je twijfelt of een bepaalde thee veilig is om tijdens de zwangerschap te drinken, is het altijd het beste om het advies van een arts of een zwangerschapsdeskundige in te winnen.

Is het gevaarlijk om thee te drinken als je zwanger bent?

Grote hoeveelheden thee drinken kan ervoor zorgen dat je een ijzertekort aan gaat. Dit is vooral het geval als je zwanger bent, omdat je dan meer ijzer nodig hebt. Daarnaast kun je ook last krijgen van andere aandoeningen als gevolg van het drinken van grote hoeveelheden thee, zoals een verhoogde bloeddruk en maagklachten. Er is echter, in 99% van de gevallen, geen reden waarom je geen thee zou kunnen drinken tijdens je zwangerschap.

Theïne in thee

Over het algemeen wordt aanbevolen om tijdens de zwangerschap geen theïne te drinken. Theïne, de stof die thee energie geeft, kan de baby uit balans brengen en slapeloosheid veroorzaken. De stof kan ook leiden tot onrust, een hogere hartslag en andere problemen voor je baby. Theïne kan ook de placenta beschadigen, wat problemen tijdens de zwangerschap kan veroorzaken. Het kan de placenta binnendringen en de hoeveelheid vruchtwater verminderen. Sommige vrouwen kiezen er daarom voor om af en toe theïnevrije thee te drinken tijdens de zwangerschap. Dit is over het algemeen veilig, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen theïne-houdende thee drinkt, omdat dit risico’s kan opleveren voor je baby. Als je thee wilt drinken, kun je beter kiezen voor kruidenthee zonder theïne.

Umckaloabo in thee

Umckaloabo is een kruid dat soms aan thee wordt toegevoegd. Het wordt gebruikt om de symptomen van griep en verkoudheid te verlichten, maar het is niet veilig om tijdens je zwangerschap te drinken. Het kan namelijk leiden tot een vroeggeboorte, of zelfs een miskraam.

ginseng theeGinseng thee

Ginseng-thee wordt ook soms gedronken tijdens de zwangerschap, maar dit is ook niet veilig. Ginseng kan de bloeddruk verlagen en de hartslag vertragen. Het kan ook de bloedsuikerspiegel verlagen.

Veilig thee drinken tijdens je zwangerschap

Als je besluit om thee te drinken tijdens je zwangerschap, kies dan voor een theemerk dat geen cafeïne, theïne, umckaloabo of ginseng bevat. Er zijn veel verschillende theesoorten die veilig zijn om tijdens je zwangerschap te drinken en ze zijn net zo lekker en gezond als de thee die cafeïne, theïne, umckaloabo of ginseng bevat.