Senna, met name de bladeren, staat bekend om zijn laxerende eigenschappen, maar er is nog veel meer te weten over de voordelen van Senna, dat ook zuiverende en antihyorroïdale eigenschappen heeft en het vermogen om water vast te houden vermindert.

De voordelen van senna

Sinds de Middeleeuwen wordt deze plant met verschillende toepassingen gebruikt, hoewel constipatie de belangrijkste aandoening is waartegen deze plant werkzaam is.

Maar in dit artikel onthullen we ook de andere voordelen van senna. De infusie van deze plant is aan te bevelen in specifieke gevallen, maar het gebruik ervan mag niet gedurende vele dagen worden volgehouden.

Het senna blad is een zeer aanbevolen middel om snel constipatie te bestrijden, en indirect ook andere problemen zoals aambeien te helpen oplossen. De eigenschappen en voordelen van senna thee moeten bekend zijn om het meeste uit deze plant te halen voor onze gezondheid.

1. Laxerende werking

Zoals we hierboven al zeiden, is dit een van de belangrijkste toepassingen van deze plant: de infusie van het senna-blad kan op zeer korte termijn zeer doeltreffend intestinale constipatie behandelen. Het moet echter een tijdige oplossing zijn, niet een product dat herhaaldelijk moet worden gebruikt.

2. Helpt aambeien te voorkomen

Aambeien kunnen gemakkelijk worden verminderd en vermeden dankzij senna thee. Dit houdt verband met het vorige punt, want het is de chronische darmobstructie die meestal tot deze aandoening leidt.

3. Het heeft zuiverende eigenschappen

Een van de voordelen van senna is ook de zuiverende werking. Een aftreksel van senna bladeren is ideaal om het lichaam te ontgiften. Dit is een van de redenen waarom deze plant ook als afslankmiddel wordt gebruikt, hoewel bij het gebruik ervan voor dit doel grote voorzichtigheid moet worden betracht.

4. Vermindert het vasthouden van vocht

De eliminatie van vloeistoffen wordt bevorderd door senna bladeren. Deze plant heeft diuretische eigenschappen, die het vermogen van het lichaam om vochtretentie tegen te gaan, bevorderen. Het helpt ook de spierspanning van de urinewegen te verbeteren, wat de uitscheiding van urine bevordert.

Pure Sennathee Kopen - Sennablad - Thee.be

Deze populaire kruidenthee van sennabladeren staat bekend om zijn verzachtend effect op de darmen. Van deze thee moet je maar 1 theelepel per glas gebruiken en je drinkt best maximaal 1 glas per dag en maximaal 2 maal per week.
€2,95

Senna TheeWanneer en hoe je senna blad thee te maken

Er zijn preparaten die senna bladeren bevatten, maar ook andere geneeskrachtige planten. Enkele van de meest voorkomende kunnen gember, venkel of munt zijn. Deels helpen ze de bittere smaak van het senna-blad te verzachten, maar ze brengen ook al zijn eigenschappen en voordelen in de infusie.

Om het te bereiden laat je het gewoon in heet water staan, maar het is beter het niet te koken om irritatie van de slijmvliezen te voorkomen. Het is raadzaam het aftreksel een paar minuten te laten rusten, zodat het water alle heilzame stoffen kan opnemen.

Senna thee: eigenschappen en indicaties

Senna thee staat bekend om zijn laxerende en anthelmintische eigenschappen (het verwijdert wormen). Mensen met luie darmklachten of constipatie kunnen in senna bladeren een uitstekende bondgenoot vinden. De purgatieve werking wordt bepaald door anthraceen derivaten en in het bijzonder door gecombineerde anthrachinonen in de vorm van glycosiden.

Het senna blad, wordt beschouwd als een natuurlijk laxeermiddel omdat het in staat is de darmtransit te reguleren. Het laxerende effect is niet slechts tijdelijk, het is mogelijk een echte heropvoeding van de luie darm te verkrijgen dankzij de aanwezigheid van anthrachinon glycosiden die inwerken op het niveau van het maagdarmkanaal, het slijmvlies licht irriteren en de uitdrijving van de ontlasting vergemakkelijken.

Omwille van zijn eigenschappen wordt senna aanbevolen bij constipatie, verstopping, aambeien, anale kloven en wordt het beschouwd als een goed natuurlijk middel voor wie wil vermageren, juist omdat het helpt om buikzwellingen te elimineren, zelfs zonder prioriteiten die in staat zijn om calorieën te verbranden.

Pure Sennathee Kopen - Sennablad - Thee.be

Deze populaire kruidenthee van sennabladeren staat bekend om zijn verzachtend effect op de darmen. Van deze thee moet je maar 1 theelepel per glas gebruiken en je drinkt best maximaal 1 glas per dag en maximaal 2 maal per week.
€2,95

Senna Thee DrinkenHoe senna te consumeren

Dit kruid kan zowel op natuurlijke wijze als in de vorm van een vloeibaar extract worden gebruikt, volgens de aanwijzingen in de bijsluiter. Over het algemeen bevelen fytotherapeuten het gebruik aan van maximaal 20 druppels tweemaal per dag. Voordat je een natuurlijk middel neemt, is het altijd belangrijk om je arts te raadplegen en dit geldt ook voor senna.

Daarnaast is het mogelijk de plant als aftreksel te consumeren. Senna-thee, bereid met gedroogde bladeren of kleine vruchten, laat men 10 minuten trekken in kokend water. Het wordt aanbevolen om de senna infusie ’s avonds in te nemen, rond bedtijd.

Senna preparaten kunnen ongeveer zes uur na inname evacuatie veroorzaken. Wie de voorkeur geeft aan koude dranken, kan een maceraat bereiden: laat de bladeren 10 tot 12 uur in water op kamertemperatuur staan. Zowel de geelgroene bladeren als de gedroogde vruchten kunnen van de planten worden gebruikt.

Senna thee, bijwerkingen en contra-indicaties

Senna is een uitstekend laxeermiddel, maar het heeft contra-indicaties en bijwerkingen. Ten eerste is het gecontra-indiceerd in geval van prikkelbare darm syndroom (door de aanwezigheid van anthrachinonen), intestinale obstructie, intestinale irritatie, spastische constipatie, rectale stenose, colitis ulcerosa, appendicitis, ziekte van Crohn en abdominale pijn. Het wordt ook afgeraden tijdens de zwangerschap en de borstvoeding.

5 bewezen voordelen van Senna thee

Senna thee is een natuurlijk laxeermiddel dat veel gebruikt wordt om onder andere constipatie te behandelen, ontstekingen te verminderen en het lichaam te ontgiften. Deze krachtige thee heeft echter mogelijke bijwerkingen en mag slechts in matige hoeveelheden worden geconsumeerd om verzwakte darmen, lage elektrolyten niveaus, lever beschadiging, hartproblemen en afhankelijkheid van het kruid voor een goede werking van de darm te voorkomen.

Wat is thee-senna?

Senna thee is afkomstig van de bladeren van Cassia planten, die meer dan 250 verschillende soorten omvatten. Senna wordt van oudsher gebruikt als laxeermiddel en om de darmen te reinigen vóór onderzoeken zoals een colonoscopie.

Senna planten zijn kleine struiken met gele of groene blaadjes; deze kunnen worden gekweekt en gedroogd om Senna-thee te maken. De twee populairste senna bladsoorten zijn Cassia angustifolia en Cassia acutifolia, die wereldwijd worden geëxporteerd vanwege hun unieke gezondheidseffecten. Senna thee is zoet, maar licht bitter op het einde.

Pure Sennathee Kopen - Sennablad - Thee.be

Deze populaire kruidenthee van sennabladeren staat bekend om zijn verzachtend effect op de darmen. Van deze thee moet je maar 1 theelepel per glas gebruiken en je drinkt best maximaal 1 glas per dag en maximaal 2 maal per week.
€2,95

Voordelen voor de gezondheid

De belangrijkste gezondheidsvoordelen van senna-thee zijn de volgende:

1. Gewichtsverlies

Senna thee kan helpen overtollige gifstoffen en afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen, wat helpt bij gewichtsverlies. Veel van het gewicht dat “verloren” gaat is echter het gewicht van water. Daarom moet de consumptie van thee gepaard gaan met dieetbeperkingen en lichaamsbeweging om een volledig effect te sorteren.

2. Laxeermiddel

De rijke bron van senosiden in deze thee stimuleert de peristaltische beweging en een snelle ontgifting door zijn laxerende werking. Dit helpt om constipatie te genezen.

3. Aambeien behandelen

Senna helpt de zwelling te verminderen en zorgt voor een snelle genezing van anale fissuren en andere aambeien, dankzij de laxerende werking.

4. Behandeling van indigestie

Als je last hebt van constipatie, een opgeblazen gevoel, kolieken of indigestie, kan senna-thee helpen door de normale stroom van voedsel en afval door de darmen te bevorderen.

5. Diureticum

Deze speciale thee staat ook bekend als een diureticum, wat betekent dat hij het urineren stimuleert. Het kan zouten, vetten, toxines en overtollig water uit het lichaam verwijderen. Senna kan vaak uitdroging veroorzaken, dus zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft.

Pure Sennathee Kopen - Sennablad - Thee.be

Deze populaire kruidenthee van sennabladeren staat bekend om zijn verzachtend effect op de darmen. Van deze thee moet je maar 1 theelepel per glas gebruiken en je drinkt best maximaal 1 glas per dag en maximaal 2 maal per week.
€2,95