Heb jij de unieke smaak van matcha thee al ontdekt? Deze groene theesoort in poedervorm wint al een tijdje behoorlijk aan populariteit. Ondanks dat matcha thee poeders er op het eerste gezicht allemaal vrijwel hetzelfde uitzien, bestaan er verschillende variaties. Het belangrijkste onderscheid is dat tussen ceremoniële matcha thee en gewone matcha thee. In dit artikel lees je alles over ceremoniële matcha thee en wat de verschillen precies zijn met gewone matcha thee.
Whisk Ceremonial Matcha (BIO)
Misschien is het handig om te beginnen bij wat beide soorten wél gemeen hebben, namelijk hun afkomst en hun groene kleur. Zowel ceremoniële als gewone matcha thee worden namelijk geproduceerd van de blaadjes van theeplanten die in de schaduw zijn geplaatst. Nadat de blaadjes geoogst zijn, worden ze tot een fijn poeder gemalen waardoor de thee zijn karakteristieke heldergroene kleur krijgt. Ook qua gezondheidsvoordelen is er weinig verschil tussen beide soorten, of beter gezegd, variaties. Je kunt ze zien als een geconcentreerde vorm van groene thee, rijk aan antioxidanten en andere goede stoffen.
Zoals de naam al een beetje doet vermoeden, is ceremoniële matcha thee van betere kwaliteit dan gewone matcha thee. Maar waar zit hem dat verschil nu in?
Ceremonieel Biologisch matcha poeder - Ceremonial Matcha (BIO) - Thee.be
Oogst
We hadden het al even over de oogst van de blaadjes van de theeplant. De bovenste blaadjes van de plant worden gebruikt voor ceremoniële matcha, terwijl van de onderste blaadjes gewone match poeder wordt gemaakt. Ook is het vaak zo dat ceremoniële matcha gemaakt wordt van de blaadjes geplukt in de eerste oogst. Bij gewone matcha poeder kan dit ook van een latere oogst zijn.
Herkomst
Veel mensen associëren matcha thee vooral met Japan en de Japanse cultuur. Toch wordt matcha thee wordt voor het overgrote deel geproduceerd in zowel China als Japan. Het is zeker zo dat Chinese matcha thee ook van goede kwaliteit kan zijn, maar over het algemeen geldt dat de betere ceremoniële matcha thee uit Japan komt. De meeste kwalitatieve ceremoniële matcha thee komt daarbij uit de zuidelijke helft van Japan.
Ceremonieel Biologisch matcha poeder - Ceremonial Matcha (BIO) - Thee.be
Smaak
Door het gebruik van enigzins verschillende blaadjes in het productieproces heeft ceremoniële matcha thee ook een iets andere smaak dan de gewone variant. De ceremoniële matcha smaakt zoeter en dieper. Gewone matcha daarentegen heeft een sterkere, robuustere smaak.
Wanneer je al eens matcha thee hebt geprobeerd en je vond het niet lekker doordat er een bittere smaak aan zat, dan heb je waarschijnlijk gewone matcha thee gedronken in plaats van de ceremoniële matcha.
Gebruik
De genoemde smaakeigenschappen zorgen ervoor dat beide soorten matcha vaak op verschillende manieren worden bereid en gebruikt. Uiteraard wordt de ceremoniële matcha gebruikt voor traditionele theeceremonies in Japan en elders. Het is bij uitstek geschikt om bereid te worden met alleen gekookt water. Doordat gewone matcha thee een sterkere smaak heeft, is het meer geschikt om te verwerken in andere gerechten en producten, zoals ijs, smoothies en matcha chocolade.
Prijs
Omdat ceremoniële matcha thee over het algemeen van hogere kwaliteit is, zie je dat verschil ook terug in de prijs. Je kunt er dus wel vanuit gaan dat het bij goedkopere matcha thee poeders meestal om de gewone matcha variant gaat. Wanneer je ceremoniële matcha koopt, ben je dan ook vaak duurder uit.
Whisk Ceremonial Matcha (BIO)
Nog meer leren over het verschil tussen Ceremoniële Matcha en gewone matcha?
Steffi Vertriest, bekend van NjamTV schreef op de blog van Thee.be deze sterke blogpost waar ze nog iets dieper ingaat op het verschil. Zeker de moeite om dit ook te lezen!