Matcha is tegenwoordig overal. Je kunt matcha-ijs, matcha-muffins en zelfs matcha Kit-Kats vinden. Deze voortreffelijke groene thee wordt ondersteund door eeuwenlange traditie en wordt in Azië vereerd vanwege zijn gezondheidsvoordelen. Matcha groene thee helpt de algehele gezondheid te beschermen en is vooral gunstig voor gewichtsverlies en meer energie. Deze thee heeft heel weinig bijwerkingen, waarvan de meeste kunnen worden voorkomen door hoogwaardige melanges te kopen. Ontdek de kracht van matcha thee en leer hoe je deze op traditionele wijze kunt brouwen.

Wat is Matcha thee?

Matcha groene thee is een vorm van groene thee waarbij de theebladeren tot een fijn poeder gemalen worden. Er bestaat niet zoiets als matchabladeren, omdat de thee alleen wordt geconsumeerd als een poeder gemaakt van het hele blad. Deze thee is ontstaan ​​tijdens de Tang-dynastie in China en is uitgegroeid tot een van de meest populaire groene theeën in Japan en de westerse wereld. Het wordt vaak als latte geconsumeerd, hoewel het traditionele brouwproces alleen groene theepoeder en heet water omvat. Matcha groene thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis-plant die algemeen bekend staat als de theeplant.

Matcha TheeHoewel ontdekt door de Chinezen, wordt de meeste matcha-thee tegenwoordig door Japan verbouwd en geëxporteerd. Matcha thee wordt voornamelijk verbouwd in Uji, net ten zuidoosten van Kyoto, Japan. Er zijn drie Japanse soorten matcha-thee die bekend staan ​​als samidori, okumidori en yabukita. Matcha-theebladeren worden slechts één keer per jaar geoogst – meestal in mei. De theeplanten worden ongeveer drie tot zeven weken voor de oogst bedekt met grote doeken of zeildoeken. Deze schaduwplanten verhogen de productie van chlorofyl en andere gezonde verbindingen. Het resultaat is een levendig groen theeblad dat zijn prachtige groene kleur geeft aan matchapoeder.

Smaak

Matcha-thee heeft aardse en moutige smaken met een plantaardig aroma. Deze groene thee heeft een romige afdronk waardoor hij heerlijk aanvoelt. Matcha wordt vaak beschreven als vergelijkbaar met de smaak en het aroma van mos, edamame en zeewier. In Japan wordt gezegd dat matcha-smaak ‘umami’ heeft, wat betekent dat de smaak hartig is.

Gezondheidsvoordelen van Matcha-thee:

Boordevol antioxidanten

Matcha groene thee zit boordevol antioxidanten die bekend staan ​​als polyfenolen en catechines. Groene thee bevat zelfs meer antioxidanten dan superfoods zoals bosbessen. De meest prominente theecatechine in groene thee is EGCG of epigallocatechinegallaat. EGCG verstoort oxidatie, waardoor het een breed scala aan gezondheidsvoordelen biedt. Veel voordelen van matcha kunnen aan dit ingrediënt worden toegeschreven en het is een van de redenen waarom groene thee als een superfood wordt beschouwd. Van EGCG is aangetoond dat het de vetoxidatie verhoogt, wat kan helpen het gewichtsverlies te versnellen door de vetverbranding te verhogen. EGCG voorkomt ook oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen en zware metalen. Oxidatieve stress is de vorm van roest van het lichaam en kan toenemen in combinatie met externe factoren zoals vervuiling en ongezonde voeding. Oxidatieve stress is in verband gebracht met ziekten, waaronder kanker en neurologische achteruitgang. Het drinken van matcha-thee kan helpen voorkomen dat vrije radicalen oxidatieve stress veroorzaken.

Matcha Thee VoordelenVerhoogt energie

Matcha groene thee bevat van nature voorkomende cafeïne die kan helpen bij het stimuleren van energie. Het cafeïnegehalte van matcha groene thee is ongeveer 68 milligram in variëteiten van ceremoniële kwaliteit. Dat is vergelijkbaar met een standaard kopje zwarte thee. Gewone groene thee bevat slechts 30 milligram cafeïne. Groene theebladeren bevatten ook L-theanine, een aminozuur dat de afgifte van cafeïne helpt vertragen. De combinatie van cafeïne en L-theanine resulteert in een soepele, langdurigere energieboost. Matcha-thee kan je helpen om je alerter te voelen zonder de pieken, dalen en kriebels die gepaard gaan met een traditionele kop koffie.

Versnelt gewichtsverlies

Groene thee staat algemeen bekend als hulpmiddel bij het afvallen en als detox-thee. Het wordt verkocht in supplementen die bekend staan ​​als groene thee-extract. Groene theesupplementen zijn in wezen gemalen groene theebladeren, net als matchapoeder. Groene thee helpt de vetoxidatie te verhogen door de lichaamstemperatuur te verhogen, wat het lichaam een ​​signaal geeft om vetreserves te verbranden. Groene thee helpt de lever ook om vetten efficiënter om te zetten in energie.

Matcha-thee bevat van nature geen calorieën, waardoor het een ideale vervanger is voor suikerhoudende frisdranken en sappen. L-theanine helpt ook om rust te creëren door de alfagolven in de hersenen te verhogen. Alfagolven signaleren verhoogde ontspanning door het verminderen van stresshormonen. Ze helpen ook om ontspanning te veroorzaken zonder slaperigheid, waardoor de alertheid en kalmte tegelijkertijd worden vergroot.

Voorkomt hartaandoeningen

Matcha groene thee heeft aangetoond dat het het risico op hart- en vaatziekten en een hartaanval verlaagt wanneer het regelmatig wordt geconsumeerd. Matcha-thee kan het lichaam helpen om vetten gemakkelijker te metaboliseren en verlaagt de bloedsuikerspiegel. Groene thee heeft ook aangetoond dat het slecht cholesterol kan verlagen, bekend als LDL-cholesterol. Een grote studie onderzocht het verband tussen de consumptie van groene thee en hartaandoeningen bij meer dan 40.000 personen gedurende 11 jaar. De onderzoekers ontdekten dat mensen die groene thee dronken een significant verminderd risico hadden op overlijden door hartaandoeningen en beroertes dan degenen die geen groene thee dronken. Dat komt omdat de thee kan helpen om ontstekingen te verminderen en de bloeddruk te verlagen.

matchapoeder thee

Hoe Matcha Groene Thee op de traditionele manier te bereiden

Matcha-thee kan op verschillende manieren worden bereid. Matcha lattes zijn een van de meest gebruikelijke manieren om matcha thee te consumeren. Er zijn ook theerecepten met ijs en chocolade. Een theelepel matcha kan ook aan smoothies worden toegevoegd. De traditionele manier om matcha thee te zetten is vrij eenvoudig en bevat geen toevoegingen zoals melk of suiker. De traditionele manier om Japanse matcha thee te brouwen is gebruikelijk bij de Japanse theeceremonie. Bij de traditionele bereiding van matcha groene thee zijn een paar theegereedschappen en tradities nodig die al eeuwenlang worden doorgegeven.

€3,95
Bekijk
€15,95
Bekijk
€99,95
Bekijk

Kom met brede rand (Chawan)

Matcha-thee wordt gebrouwen met grote kommen in plaats van kleine theekopjes. Diepe kommen hebben de voorkeur voor het zetten in de winter, omdat ze de thee langer warm houden. Ondiepe kommen hebben de voorkeur voor brouwen in de zomer. De kommen met brede rand zorgen ervoor dat de aroma’s je zintuigen volledig overspoelen, wat bijdraagt ​​aan de thee-drinkervaring. De brede kom biedt ook plaats aan de bamboe garde waarmee je de thee opschuimt. De meeste hoogwaardige chawan worden met de hand gemaakt van keramiek of klei.