De wereld van kruidenthee is net zo voortreffelijk als de wereld van echte theeën. Het biedt duizenden geuren, smaken en voordelen. Hoewel sommige theesoorten, zoals kamille, gember en pepermunt, in veel huishoudens al een hoofdbestanddeel zijn, zijn andere nog steeds zeldzaam en onbekend, maar toch verbazingwekkend. Moringa is er een van.

Wat is moringa-thee?

Moringa-thee is een kruidenthee gemaakt van gedroogde bladeren van de Moringa oleifera-plant. Andere namen voor moringa-boom zijn mierikswortelboom, drumstickboom of benzoliveboom. Deze boom komt oorspronkelijk uit India, waar hij wordt gebruikt als voedsel en kruidengeneesmiddel. Tegenwoordig wordt moringa ook verbouwd in andere landen met een tropisch en subtropisch klimaat.

Moringa-thee is geen nieuwe thee, maar is buiten India nog grotendeels onbekend. Pas sinds kort zijn westerse landen de voordelen van deze thee gaan waarderen. Er kunnen verschillende delen van de boom worden gebruikt: bloemen, zaden, peulen en bladeren. Zowel bladeren als zaden bevatten veel eiwitten, vitamines en mineralen en hebben een hoge voedingswaarde. Bovendien is het rijk aan flavonoïden, zoals myrecytine, quercetine en kaempferol en bevat het 27 vitamines, waaronder vitamine A en vitamine B6, mineralen en andere verbindingen. Klinkt geweldig? Dat is de reden waarom een ​​andere naam voor moringa is: de wonderboom.

moringa bladerenVoor het maken van thee kunnen bloemen, bladeren en zaden allemaal worden gebruikt, maar moringa-boombladthee komt het meest voor. Alle onderdelen zijn cafeïnevrij en je kunt zelfs ’s avonds een kopje moringa-thee drinken. Deze verbazingwekkende boom is het onderwerp geweest van veel studies bij mensen en dieren. Mogelijke gezondheidsvoordelen van moringa zijn onder meer:

Antioxiderende eigenschappen

Met zijn 46 verschillende antioxidanten kunnen moringa-bladeren het immuunsysteem helpen versterken, vrije radicalen opruimen en oxidatieve stress verminderen. Studies suggereren dat het een hoog antioxidantpotentieel heeft en kan helpen bij het bestrijden van vrije radicalen die schade aan de lichaamscellen veroorzaken.

Hoge voedingswaarde

Moringa-bladeren kunnen als voedsel worden gebruikt. Ze hebben een hoge voedingswaarde en kunnen in veel landen over de hele wereld ondervoeding helpen behandelen. Deze boom wordt vaak een wonderboom genoemd, omdat het een van de meest voedzame planten ter wereld is. Bovendien kunnen bladeren vele malen per jaar worden geoogst, zelfs meer dan een echte theeplant, waardoor het een belangrijke potentiële bron van voedingsstoffen is.

Fruity Moringa Mix

Een moringathee, vergezeld door verschillende soorten gedroogd fruit en rozenbottel.
€5,50

Antimicrobiële eigenschappen

Studies hebben aangetoond dat moringa-bladextract een significante antibacteriële werking kan hebben tegen verschillende Gram-positieve en Gram-negatieve bacteriën, waaronder Escherichia coli en Staphylococcus epidermidis. Het kan ook een antischimmel- en antivirale werking hebben.

Bescherming van lever en nieren

Moringa kan behulpzaam zijn bij het verminderen van de nier- en leverschade veroorzaakt door verschillende medicijnen. Deze activiteit komt meestal van moringa bladeren en bloemen.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Moringa kan zeer gunstig zijn voor de preventie van veel chronische ziekten, zoals diabetes en andere ontstekingsziekten. Ontsteking is de reactie van het lichaam op verschillende verwondingen, virussen en bacteriën en kan tot vele ziekten leiden.

Antidiabetische eigenschappen

Onderzoek suggereert dat moringa een goede keuze kan zijn voor mensen met diabetes. Moringa-bladeren kunnen de insulineactiviteit helpen verhogen, de bloedsuikerspiegel verlagen, ontstekingsremmend werken en de opname van glucose verbeteren. Het kan ook helpen om de bloeddruk te verlagen en helpen beschermen tegen hartaandoeningen.

Eigenschappen tegen kanker

Moringa heeft eigenschappen tegen kanker en kan sommige vormen van kanker helpen voorkomen. Tot dusver is het antikankereffect van moringa onderzocht op leukemie, leverkanker, alvleesklierkanker, borstkanker, darmkanker en andere.

Re-Vitalizer AMBAR

Een biologische groene rooibosthee uit Zuid Afrika, gecombineerd met moringa en bessen. In dit zakje zit 80 gram thee.
€7,50

Hoe moringa-thee te maken

Om moringa-thee te maken, heb je gedroogde moringa-theeblaadjes en vers gekookt bronwater nodig. Gebruik ongeveer 1 theelepel losse thee per kopje water. Laat ongeveer 5 minuten in water trekken, zeef en drink. Je kunt indien nodig zoetstof toevoegen. Wil je een energiestimulerende moringa-blend maken? Probeer het te mengen met wat groene theeblaadjes.

Hoe smaakt moringa-thee?

moringa thee blendDroge moringa-bladeren hebben een zeer sterke geur met aardse en droge grastonen en een lichte onderliggende zoetheid. Als je van de geur van herfstvelden houdt, van gedroogd gras en hooi, zul je ook van de geur van moringabladeren houden. Ze hebben een olijfgroene kleur. Moringa is verkrijgbaar als los blad en poeder. Gebrouwen thee heeft een intens gele kleur en een delicate geur die lijkt op de geur van de droge bladeren. Moringa-thee heeft een zeer aangename smaak, met lichte hooi-tonen en helemaal geen bitterheid. Het laat een zeer licht zoete nasmaak achter. Als je geen fan bent van kruidenthee vanwege hun intense of bittere smaken, dan is moringa wellicht de juiste kruidenthee voor jou.

Beste tijd om moringa thee te drinken?

Omdat het een kruidenthee is, bevat moringa geen cafeïne. Je kunt het op elk moment van de dag of nacht drinken. Studies suggereren dat de dagelijkse dosis voor voedingsdoeleinden 70 gram kan zijn. Dit betekent dat zelfs een paar kopjes moringa-thee per dag waarschijnlijk veilig zijn. Er is echter meer onderzoek nodig om mogelijke bijwerkingen te bevestigen. Houdt er rekening mee dat kruidenthee een wisselwerking kan hebben met medicatie en andere kruiden.

Moringa helpt indigestie

Moringa-poeder bevat een grote hoeveelheid calcium en vezels die de spijsverteringsenzymen helpen goed te functioneren en constipatie verlichten. De ontstekingsremmende inhoud kan ook helpen bij de behandeling van maagzweren en ziekten. Bovendien is Moringa een natuurlijk antibioticum, bekend als pterygospermin, dat de groei van ziekteverwekkers in ons systeem die onze maag van streek kunnen maken, voorkomt. Sommige bacteriën veroorzakende ziekten die door Moringa kunnen worden genezen, zijn Staphylococcus aureus, Citrobacter freundii, Pseudomonas fluorescens en Bacillus megaterium.

Fruity Moringa Mix

Een moringathee, vergezeld door verschillende soorten gedroogd fruit en rozenbottel.
€5,50

Moringa helpt je de hele dag energiek te blijven.

kopje moringa theeNee, het bevat geen cafeïne- of amfetaminestimulerende middelen die je de hele dag wakker houden. Het helpt je ​​lichaam energie vrij te maken door vitamine B1 en B2 te geven, die belangrijke factoren zijn bij het omzetten van suiker in energie. Bovendien zijn ijzer en magnesium, die ook in Moringa voorkomen, goed bij het ondersteunen van de stofwisseling en bestrijden vermoeidheid en vermoeidheid. Moringa is ook rijk aan aminozuren die zijn samengesteld uit leucine, isoleucine en valine. Deze elementen helpen goed bij het behandelen van spierzwakte en zijn een goed alternatief voor rood vlees.

De aminozuren die in Moringa-bladeren of -poeder worden aangetroffen, zijn in staat om gifstoffen te weerstaan ​​en regenereren celmembranen voor een korte tijd. Zo helpt het de filtratieactiviteit van de lever om gifstoffen beter af te schudden. Bovendien bevat het methionine dat verantwoordelijk is voor het verlagen van het cholesterolgehalte door de productie van lecithine door de lever te verhogen – helpt bij het verwijderen van vetten en het verbeteren van de conditie van de blaas.

Re-Vitalizer AMBAR

Een biologische groene rooibosthee uit Zuid Afrika, gecombineerd met moringa en bessen. In dit zakje zit 80 gram thee.
€7,50