Gember kennen we van zijn pittige, zoete smaak en het wordt gebruikt in allerlei soorten gerechten, van vleesgerechten tot curries. De gemberwortel kan echter ook gebruikt worden in thee, waarbij het eveneens scherp en zoet smaakt. Veel mensen drinken het ook met een scheutje honing om de smaak wat te neutraliseren. Gember wordt gebruikt voor thee vanwege zijn vele voordelen. Dat gemberthee gezond is, had je wellicht verwacht, maar welke effecten veroorzaakt het precies? Daarnaast is het goed om te weten wanneer gemberthee gevaarlijk kan zijn, hoe je de lekkere, warme drank maakt en welke geschiedenis ten grondslag ligt aan de theesoort.

€4,39
Bekijk
€6,50
Bekijk
€4,79
Bekijk
€5,19
Bekijk

Wat moet jij echt weten over gemberthee?

Wat is gemberthee?

Gember is een wortel die tegenwoordig overal te koop is. De thee van gember behoort tot de kruidentheeën, aangezien gember zelf ook als kruid gezien wordt. Het past thuis in het rijtje van andere kruiden, zoals galangawortel, kardemom en kurkuma en kan ook als gemalen kruid gekocht worden. De theesoort kan van verse gemberwortel gemaakt worden, maar ook van de poedervorm. Er zijn tevens varianten van gemberthee met kurkuma of andere kruiden. Dit creëert een heerlijke thee die al meer dan 5000 jaar als medicijn wordt ingezet. Tegenwoordig wordt gember vaak gecombineerd in infusies met citroen, citroengras en zoethout zoals in deze lekkere Ginger Fresh.

Ginger Fresh

Een gemberthee met zoethout, limoengras en een zeste van citroen.
€4,39

Gember gebruiken in de keuken

Gember kan zowel voor hartige als zoete gerechtjes gebruikt worden. Ontbijtkoek en speculaas zijn klassieke voorbeelden waarin kleine beetjes gember gebruikt worden. Er bestaat daarnaast ook gemberjam, gemberbier en gember zit in ginger ale. Gember kan ook gebruikt worden in smoothies door zijn frisse, scherpe smaak. In de keukens in Azië en Indonesië wordt gember tevens veel ingezet als smaakmaker.

gember thee

Wat is de oorsprong van gemberthee?

GemberVan oorsprong komt gemberwortel uit Zuidoost Azië, waar het voor veel verschillende doeleinden wordt gebruikt. In China wordt de wortel veel in eten gebruikt, waar het milder van smaak is. Het werd hier gebruikt voor het stimuleren van de spijsvertering door het bijdragen aan een goede stoelgang en een normaal werkende darmfunctie. In Afrika werd de wortel ook al snel gebruikt, maar hier hadden ze scherpere soorten ontwikkeld.

Gember gaat daarentegen veel verder terug. Het werd namelijk al gebruikt door de oude Grieken en Romeinen, welke de plant waaraan de gemberwortel groeit, ontdekten. De Romeinen namen gember mee bij het binnenvallen van Engeland. De Spanjaarden verspreidden de plantensoort ondertussen weer naar Amerika. Ook rond deze tijd werd in India en China gemberwortel gebruikt vanwege de goede eigenschappen die het zou hebben voor de gezondheid. Als theeliefhebbers geloofden de inwoners van deze landen dat gemberthee goed voor je zou zijn op veel verschillende manieren.

Tegenwoordig wordt de gemberplant op veel meer plekken in de wereld gekweekt, vooral in tropische gebieden. Het aanbod van de wortel is ook flink uitgebreid naar wel vijftig verschillende soorten. Elke soort heeft hierbij weer zijn eigen kenmerkende smaak en geur.

Gingerally AMBAR

Biologische gemberthee met citroengras en groene theebladeren.
€6,50

Hoe kun je een lekkere kop gemberthee maken?

Verse gember vs. gemberpoeder

Gemberthee kun je op eenvoudige wijze zelf maken, waarbij je allereerst een keuze moet maken tussen verse gember en de poedervorm van de wortel. Gemberpoeder werkt een stuk sterker dan de verse variant, wel tien keer sterker. Het bevat meer voedingsstoffen en actieve componenten doordat de wortel verhit en gedroogd wordt. Dit zorgt er namelijk voor dat de actieve bestanddelen omgezet worden in nog werkzamere bestanddelen en nog meer activiteiten ondernemen. Gemberpoeder is dus een goede toevoeging aan eten, maar in thee wordt verse gember vaak aangeraden. Dit geeft een lekkerdere smaak en maakt het drankje minder pittig.

Het bewaren van gember

Gemberwortel kan in en buiten de koelkast bewaard worden, waarbij het in de koelkast in een afgesloten zakje voor ongeveer drie weken goed blijft. Het invriezen van gember kan ook, waarbij je het het beste in kleine stukjes kunt snijden.

Het schillen en snijden van gember

In restaurants zie je vaak voor de opmaak dat gemberthee geserveerd wordt met de schil er nog aan. In de praktijk kun je de gemberwortel beter eerst even schillen voor je het gaat gebruiken in de thee. Dit kun je doen door middel van een dunschiller of aardappelschilmesje. Daarna kun je het eenvoudig in kleine stukjes snijden. Wanneer je gember wilt raspen, is van tevoren schillen niet nodig.

Pure Ginger

Uniek in zijn smaak met pikante en zoete ondertonen. Heerlijk om puur te drinken of met wat honing. De avonturiers kunnen deze gemberthee ook combineren met zwarte theeblaadjes of andere kruiden.
€5,19

Gemberthee zelf maken

GembertheeOp een eenvoudige manier kan deze theesoort zelf gemaakt worden, waarbij je het volgende schema kunt volgen:

  • Zorg ervoor dat je minimaal vijf centimeter verse gemberwortel, een citroen en honing hebt.
  • Schil de gember en snijd het vervolgens in kleine stukjes of plakjes.
  • Voeg deze samen met het sap van de citroen toe aan een pan met water.
  • Zet de pan water op het vuur en laat het, inclusief de gember en het citroensap, koken.
  • Wanneer het water aan het koken is, kun je het nog ongeveer tien minuten zachtjes door laten koken.
  • Zeef de thee en schenk het warme water in een theepot of mok.
  • Voeg eventueel nog honing naar smaak toe en geniet van jouw verse gemberthee!

Wat zijn de gemberthee voordelen voor je lichaam

Ontstekingsremmend

Allereerst kunnen ontstekingen verholpen worden door gemberthee. Zelfs chronische en verborgen ontstekingen die veel chronische ziekten veroorzaken, kunnen erdoor worden tegengegaan. Dit voordeel wordt veroorzaakt door het actieve stofje 6-gingerol in gemberwortel.

Vermindert (menstruatie-)pijn

Gember wordt al eeuwenlang gebruikt tegen pijntjes, waaronder die veroorzaakt door menstruatie. Drink het ook vooral tijdens het menstrueren of na het sporten tegen spierpijn.

Vermindert artritis en artrose

Veel mensen krijgen op latere leeftijd last van de gewrichten door slijtage en ontstekingen. Gember kan hierbij helpen door pijn en ontstekingen te bestrijden, waardoor de symptomen van artritis en artrose verminderd worden.

Verhoogt de opname van nutriënten

Veel mensen lijden ook aan ondervoeding van belangrijke voedingsstoffen. Dit zorgt voor een hongergevoel en kan tot overmatig consumptie van slechte etenswaren leiden. Door gember worden voedingsstoffen wel 200% meer opgenomen uit voedsel. Op deze manier kan gemberthee afvallen stimuleren.

Reguleert de bloedsuikerspiegel

Ook helpt de theesoort bij het in balans houden van de bloedsuikerspiegel. De werking en gevoeligheid van insuline worden namelijk verhoogd.

Tegen opgeblazen gevoel en winderigheid

Gember stimuleert de productie van enzymen in de alvleesklier, waardoor de spijsvertering wordt gestimuleerd. Dit kan zowel een opgeblazen gevoel als winderigheid wegnemen door een verbeterde peristaltiek in de darmen.

Antibacterieel en antiviraal

Wist je dat via gemberthee verkoudheid en griep sneller kunnen genezen? Dit komt doordat de groei van virussen en bacteriën erdoor wordt tegengegaan. Ook helpt, op deze manier, gemberthee keelpijn te bestrijden.

Verbetert de hersenfunctie

Gember ondersteunt het geheugen, waarbij de concentratie en reactiesnelheid worden gestimuleerd. Ook dit komt waarschijnlijk door het ontstekingsremmende effect van het kruid.

Preventiemiddel voor kanker

Het 6-gingerol in gember kan bij kanker de groei blokkeren van woekerende cellen, met name bij darmkanker.

Gaat misselijkheid tegen

Tot slot is het ook na een behandeling of operatie verstandig gemberthee te drinken, aangezien het misselijkheid, hierdoor en door andere oorzaken, aanpakt. Tevens maakt gemberthee zwanger zijn aangenamer door ook hier misselijkheid weg te nemen.

Pure Ginger

Uniek in zijn smaak met pikante en zoete ondertonen. Heerlijk om puur te drinken of met wat honing. De avonturiers kunnen deze gemberthee ook combineren met zwarte theeblaadjes of andere kruiden.
€5,19

gember thee gezondheid

Bijwerkingen gemberthee

Gember is niet voor iedereen en in alle situaties geschikt.

Bloedverdunner

Gember verdunt het bloed, waardoor mensen die bloedverdunners slikken het beter kunnen laten. Overleg echter altijd met je arts voor de mogelijkheden.

Verhoogt afgifte van galzuur

De hoeveelheid galzuur wordt ook verhoogt door gember. Wanneer je juist problemen hebt met je galblaas hebt of last hebt van galstenen moet je ook oppassen met te veel gember.

Verwarmt

Gember werkt verwarmend en dit kan vervelend zijn wanneer je opvliegers hebt. Je kunt gember in dit geval misschien beter vervangen voor andere lekkere theesoorten met een neutraal effect.

€4,39
Bekijk
€6,50
Bekijk
€4,79
Bekijk
€5,19
Bekijk