Voordat de theeblaadjes bij je thuis aankomen, doorlopen ze een lang proces van verbouwen, oogsten en produceren met grote zorg voor elk detail, zodat je de beste smaak van elk blaadje kunt proeven.

Daarom moet deze zorg ook na de aankoop van de kruiden in acht worden genomen, uit de plastic verpakking worden bewaard en binnen de houdbaarheidsdatum worden geconsumeerd. In dit artikel zullen wij je leren hoe je thuis thee op de juiste manier kunt bewaren, om alle versheid en kwaliteit te behouden.

5 tips om thee thuis met zorg te bewaren

Om de thee goed te bewaren moet aandacht worden besteed aan verschillende factoren die samen bijdragen tot een langere houdbaarheid van de kruiden en tot het behoud van hun oorspronkelijke profiel, met het uiterlijk van de kruiden, de kleuren, de reeks aroma’s en de smaken.

Daarom hebben wij 5 tips voor je verzameld om thee thuis zorgvuldig en op de best mogelijke manier te bewaren. Als je ze niet allemaal kunt volgen, let dan op de belangrijkste.

1. Bewaar het in de originele verpakking

Bewaar de thee indien mogelijk in de oorspronkelijke verpakking en sluit deze na opening goed af. De meeste theeverpakkingen zijn speciaal ontworpen om de thee te beschermen, sommige zelfs met een open en dicht sluitingssysteem. Het ideaal is altijd om zoveel mogelijk lucht te verwijderen en het te sluiten.

2. Ideale container voor opslag

Golden Tippy TheeblikAls de oorspronkelijke verpakking niet geschikt is, wordt aanbevolen de thee in een goed afgesloten recipiënt te bewaren. Glazen potten, keramische of metalen blikken zijn de beste aanbevelingen. Vermijd zoveel mogelijk het bewaren in plastic recipiënten.

Een andere factor is dat de gekozen recipiënt geen sporen van aroma’s mag bevatten. Als je dus van plan bent de verpakking van een product opnieuw te gebruiken, moet je het goed genoeg ontsmetten zodat er geen aroma of vlek van een ander levensmiddel achterblijft. Als je eerst een hibiscusthee in een blik hebt, doe er dan daarna bijvoorbeeld geen groene thee or Darjeeling in, want dan kan er écht contaminatie optreden!

Aangezien losse bladthee zeer aromatisch is, is het zeer waarschijnlijk dat deze geuren in de verpakking blijven hangen, zelfs nadat je de thee volledig hebt geconsumeerd.

Een interessante tip is om de kruiden in een plastic zakje te doen en dat vervolgens in een geschikte bak te bewaren. Zo kunt je het potje in de toekomst hergebruiken voor andere theesoorten.

3. Vermijd direct licht en warmte

Rechtstreeks contact met licht oxideert de thee en verkort bijgevolg de houdbaarheid ervan, terwijl ook de kleuren van de kruiden veranderen, waardoor ze snel donkerder worden.

Daarom moet het niet alleen in een goed afgesloten recipiënt worden bewaard, maar ook uit de buurt van direct licht, zowel natuurlijk als kunstmatig. Met andere woorden, het in een doorzichtige glazen pot op een aanrecht laten staan is niet aangewezen. De kast is de beste optie om de thee goed te bewaren.

Warmte is ook gevaarlijk, wees voorzichtig met sommige apparaten of zelfs kasten die aan de zon zijn blootgesteld.

4. Verwijderd van smaakstoffen bewaren

Aroma’s van andere voedingsmiddelen kunnen de smaak van de thee verstoren en beïnvloeden. Kruiden moeten, zelfs in verpakte vorm, gescheiden worden bewaard van sterk geurende producten zoals koffie, specerijen en schoonmaakmiddelen.

Het is ook belangrijk te vermijden dat hetzelfde keukengerei wordt gebruikt om thee en koffie te zetten. Ideaal is één voor elk, om de overdracht van aroma’s en smaken te voorkomen, juist omdat kruiden delicater zijn.

losse thee bewaren

5. Bescherm de thee tegen vocht

Vochtigheid is een groot gevaar voor theekruiden. Schimmels en bacteriën vermenigvuldigen zich gemakkelijk in een vochtige omgeving en dat is niet raadzaam voor de menselijke gezondheid, evenmin als voor thee.

Houd uw thee uit de buurt van een vochtige omgeving, zoals de gootsteen of de koelkast. Let ook op de stoom uit de waterkoker: die kan ook vocht in de verpakking brengen zonder dat je het merkt. Vermijd het openen van de verpakking in de buurt van het hete water in de waterkoker.