Detoxen is tegenwoordig een bekend fenomeen, waarbij men het lichaam ontgift door drastische veranderingen in de dagelijkse eetgewoontes. De meeste mensen doen aan dit fenomeen mee om wat kilo’s kwijt te raken, maar het schoonmaken van je lichaam is voor iedereen een goed idee. Nu is er ook een speciale detoxthee ontwikkeld om het detoxen nog soepeler te laten verlopen. Uiteraard kan deze theesoort ook gedronken worden zonder aan detoxen te doen. Ook dan heeft de thee namelijk al effect op jouw lichaam. Wat is detoxthee precies, waar komt het vandaan en hoe moet je het drinken?

Wat is detoxthee precies?

Deze theesoort is er uiteraard voor bedoeld detoxen te ondersteunen. Dit houdt in dat het je lichaam helpt ontgiften, waarbij afvalstoffen zoveel mogelijk verwijderd worden. Bloedzuiverende stoffen helpen hierbij bijvoorbeeld om toxische afvalstoffen sneller uit het lichaam te laten verdwijnen. Door te detoxen, worden je lever en nieren ondersteund om deze gifstoffen en afvalstoffen op te ruimen. Door dagelijks thee voor detoxen te consumeren, kun je al snel een schoner gevoel, een mooiere huid en een hoger energieniveau krijgen.

DetoxtheeDetoxthee wordt vaak ingezet tijdens het afvallen en er wordt ook wel eens gesproken over een teatoxkuur, waarbij diverse lichaamsfuncties worden gestimuleerd en versneld. De ingrediënten van de thee verschillen erg per merk, maar op de doosjes wordt aangegeven wat erin zit. Soms zijn ze op basis van groene thee, soms zit er helemaal geen échte thee in en zijn het gewoon kruideninfusies (wat natuurlijk geen probleem is!). Ook staat hier vaak op hoelang de kuur zou moeten duren. Dit is meestal een periode van zeven dagen tot vier weken. Daarnaast wordt beschreven waar de thee goed voor is. Het ligt dus aan jouw eigen behoeften welke soort jij kiest.

Waarom is detoxen goed voor jou?

Iedere dag wordt ons lichaam blootgesteld aan allerlei conserveringsmiddelen, kankerverwekkende chemicaliën, milieuverontreinigende stoffen, pesticiden en zware metalen. We krijgen het via ons voedsel binnen, ademen het in via de lucht en komen ermee in aanraking op allerlei andere manieren. Echter, deze gifstoffen, ook wel toxines genoemd, zijn schadelijk voor ons en stapelen zich ongemerkt op in ons lichaam.

De toxines worden bij opname opgeslagen in cellen en weefsels. Hier hopen ze op tot je lichaam een maximum bereikt heeft. Op dit punt wordt je ziek. Ook kunnen gifstoffen ervoor zorgen dat je afvalt, een oneindig futloos gevoel ervaart of weinig energie hebt voor je dagelijkse bezigheden.

Door aan detoxen te doen, al is het enkel het drinken van de thee die hiervoor is ontwikkeld, help je je eigen lichaam om overbelasting door toxines te voorkomen. Je stimuleert de nieren en lever namelijk om voorraden aan gifstoffen te verwijderen uit het lichaam. Hierdoor komen er ook minder schadelijke stoffen binnen. Er zijn vele voordelen voor je gezondheid te behalen door middel van detoxthee.

Gezondheidsvoordelen van detoxthee

Detoxen in het algemeen en ook de thee ervoor zijn goed voor je gezondheid en brengen hierbij een aantal interessante voordelen. Door de thee te drinken, kun je veel doen voor zowel je lichaam als je geest. Hieronder zullen de voordelen voor je gezondheid uitgelicht worden.

1. Bevorderend voor een gezonde huid

Een eerste voordeel van het drinken van detoxthee is dat gifstoffen op diverse niveaus in je lichaam zorgvuldig worden verwijderd. Dit is namelijk wat detoxen doet met je lichaam en betekent onder andere dat je er een mooiere huid aan over houdt. Dagelijks worden we aan allerlei chemicaliën en gifstoffen blootgesteld en deze komen als eerste bij onze huid terecht. Hier raken ze vaak verstopt. Droogheid, rimpels en andere schade aan je huid kunnen hierdoor veroorzaakt worden.

2. Reiniging van de lever

Zoals al eerder is benoemd, zorgt detoxen voor een grondig opruimproces, waarbij de lever een grote rol speelt. De lever voert vele functies uit in ons lichaam, waaronder de taak om afvalstoffen af te voeren en uit te scheiden. Door een detoxkuur wordt dit proces ondersteund en versneld, waardoor gifstoffen zich niet kunnen nestelen in je lichaam. Ook de lever zelf wordt door deze leefstijl gereinigd.

Je zult door deze reiniging diverse positieve effecten kunnen ervaren. Opgeslagen gifstoffen kunnen namelijk van invloed zijn op ons immuunsysteem, de stofwisseling, de stemming en het vermogen om ziektes tegen te gaan.

3. Meer energie en een hoger concentratievermogen

Er wordt niet alleen veel verwijderd uit je lichaam, je krijgt er ook iets belangrijks voor terug. Dit is namelijk een verhoogde hoeveelheid energie en een groter vermogen om je te concentreren. Door toxines zorgvuldig te verwijderen en overbelasting te voorkomen of verminderen worden vermoeidheid en stemmingswisselingen weggenomen. Dit zorgt voor het ervaren van meer energie, waardoor je fitter en alerter bent.

4. Ondersteuning van de spijsvertering

Ten vierde krijgt het spijsverteringssysteem de kans om uit te rusten van alle zware maaltijden die normaal gesproken worden ingenomen en verwerkt moeten worden. Tijdens detoxen consumeer je namelijk enkel licht verteerbaar voedsel.

5. Vermindering van ontstekingen

Ontstekingen en zwellingen in je lichaam kunnen tevens verminderd worden. Bepaalde ingrediënten, zoals aardbeien, gember, komkommer en watermeloen zouden deze effecten stimuleren.

6. Verjonging van het lichaam

Tot slot zal veroudering tegengegaan worden door detox- of teatoxkuur. Ingrediënten, zoals citroen, munt en rozemarijn zorgen voor dit voordeel en bevorderen ook de mentale alertheid. Overigens zal de hydratatie van je lichaam na het sporten of op een drukke dag geholpen worden, wat een verjongend effect heeft.

kopje detoxtheeWanneer is detoxthee ontstaan?

De historie van detoxthee is geen lang of ingewikkeld verhaal en is gelinkt aan het ideaal rondom detoxen zelf. Het komt oorspronkelijk uit India, waar men geloofde dat eens in de zoveel tijd het lichaam gereinigd moest worden van afvalstoffen. Deze gedachte ontstond al rond 1300 voor Christus en heeft een belangrijke rol gespeeld in het land. Ook veel geloven hebben het idee van grondige reiniging opgenomen in hun basis. Denk hierbij aan het Christendom en Jodendom.

De boodschap is hierbij duidelijk; door een minimale hoeveelheid te eten, kan de menselijke geest vrijgemaakt worden en kan God zijn woord weer zuiver worden vernomen. Oftewel, door aan reiniging te doen via detoxen, kun je nieuwe invloeden van buitenaf weer optimaal in je op nemen.

In India is detoxen nog altijd erg populair, waarbij de thee voor dit fenomeen wordt gemaakt van een combinatie van kruiden en uitgekiemde specerijen. De thee bevat overigens geen cafeïne, waardoor het ook prima ’s avonds geconsumeerd kan worden.

Detoxthee SchenkenHoe maak je de beste detoxthee?

Er zijn tegenwoordig talloze theezakjes te koop met diverse ingrediënten om te gebruiken tijdens het detoxen. Echter, je kunt ook je eigen verse detoxthee produceren. Hieronder zal een voorbeeld gegeven worden van zo’n verse detoxthee.

Verse Kurkuma detoxthee

Voor deze thee heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 kopjes water
  • 1 theezakje citroengras
  • 6 peperkorrels en een snufje zout
  • 1 stukje fijngehakte verse gember
  • 2 theelepels kurkuma poeder
  • 1 theelepel kaneel poeder
  • 1 theelepel kokosolie
  • Sap van 1 citroen

Breng voor de bereiding water aan de kook en voeg hier de bovengenoemde ingrediënten aan toe, zonder het theezakje, de kokosolie en het citroensap. Laat dit een kwartier op laag vuur trekken. Voeg vervolgens het theezakje voor drie mintuten toe. Giet het water daarna in een mok en voeg de kokosolie en het citroensap toe. Tot slot kun je nog honing of sinaasappel toevoegen voor de smaak. Wil je ook je mentale afvalstoffen verwijderen dan kan je een kleine trommelsteen van zwarte toermalijn enkele minuten laten “soaken” in je thee. De energie van deze edelsteen kan helpen om je geest te “clearen” van kwalijke gedachten en past dus perfect bij een kopje detoxthee in mijn ogen!